//
23asiaa-kurssi, kirjastopalvelut

IRC-Galleria

Gallerian Kouvola-yhteisöön kuuluu 1990 jäsentä. Yhteisön keski-ikä on 21,9 vuotta. En ole toistaiseksi rekisteröitynyt G:n käyttäjäksi eikä minulla siis ole kokemuksia siitä, mitä kaikkea mainiota ja hyvää kulissien takana tapahtuu.

Tyydyn siis haukkomaan henkeäni ja muljauttelemaan silmämuniani pelkästään taustamateriaalin avulla. 😉 Vilma Lehtisen tutkimus (Maintaining and Extending Social Networks in IRC-galleria) antoi hyvää tietoa yhteisöstä ja syistä, miksi siellä ollaan ja mitä siellä tehdään. Joitain juttuja tutkimuksesta:

  • vanhempia ja opettajia ei juurikaan haluttaisi foorumille
  • väline sosiaalisten suhteiden luomiseen ja ylläpitämiseen
  • tietynlainen vähän häiriötä muille -politiikka (”Compared with Messenger, IRC-galleria allows checking what the other is up to without having to disturb him or her personally.”)

G. on iso verkkoyhteisö, joten miksei kirjastojenkin läsnäolo voisi olla järkevää. Aikuisia ja tukiverkkoja siellä ainakin tarvitaan, kuten Mediakasvatusseura suosittaa (mm. Salokoski, Mustonen: Median vaikutukset lapsiin ja nuoriin : katsaus tutkimuksiin sekä kansainvälisiin mediakasvatuksen ja – säätelyn käytäntöihin (2007)) – siitä huolimatta, että emme olisikaan toivottuja vieraita. 🙂

Jos läsnäolon funktio on kirjastopalvelujen markkinointi ja ei-käyttäjien koukuttaminen, tehtävä ei ole sieltä helpoimmasta päästä. Toimintamuodon pitäisi olla luontevaa ja tungettelematonta. Tapahtuma- ja kirjavinkkausta sopivassa saumassa tms. Yhteistyökumppania lähtisin hakemaan nuorisotoimesta, nuorisotyöntekijöistä tai vaikkapa Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisista piirijärjestöistä.

Matti Lassilan Yleisten kirjastojen lasten ja nuorten verkkopalvelut -esiselvitysraportti antaa hyviä perusteluja, miksi olla verkossa. Tärkeää on, että tuloillaan olevaan nuorten kirjallisuusportaaliin saataisiin mahdollisimman monen kirjaston panostusta.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: