//
23asiaa-kurssi, tiedonhaku

Wikit tiedonlähteenä

Valitsin WikiIndexistä WikiRun-wikin (esittely WikiIndexissä ja WikiRun-wiki). Kyse on juoksemiseen keskittyneestä wikistä:

”It is a collaborative project aimed to bring together running resources into one central location on-line. Coverage includes road races, track and field, the Olympics, training, and all aspects of running.”

Vaikutelma tulee, että varsin alkutekijöissään on WikiRun. USA-painotteinen ja lyhyitä artikkeleita runsaasti (esim. Suomi). Toiminnallisuuksiltaan tämä wiki on mallia ”karsittu”, esimerkiksi Viitetiedot-linkkiä ei ole.

LibraryWikis

Tutustuin kolmen kirjaston wikiin. Norwichin yliopiston kirjaston wiki toimi aiheoppaana, jossa kirjastolaiset esittelivät tiettyyn aihealueeseen liittyviä tiedonhaun oppaita, kirjaston hakuteoksia, tietokantoja, tärkeimpiä aikakauslehtiä ja linkkejä muihin sivustoihin. Henkilöstötiedotkin oli laitettu näkyviin eli jokaisen aihe-esittelyn alussa oli se kirjastolaisen yhteystiedot, jolle kyseinen aihealue kuuluu. Asiakasystävällistä. Wikissä oli myös pikaviestittelymahdollisuus. Käyttivät meebo-widgettiä. Opasta selatessa asiakas pystyy lennosta ottamaan yhteyttä kirjastolaiseen, jos vain joku kirjastolainen on meeboon kirjautunut.

Websterin yleinen kirjasto oli rakentanut lastenkirjallisuuden oppaan (the Children’s Series Binder), johon oli koottu listoja lasten kirjasarjoista (mitä ja missä järjestyksessä on julkaistu). Ei ole websteriläisten yksityisprojekti, vaan mukaan voivat osallistua muutkin.

Doucette Library of Teaching Resources Wiki on wiki Calgaryn yliopistolaisille ja kuka tahansa saa osallistua. Aihealueeltaan wiki on laajahko (esim. paikallisia ravintoloita, kerhoja, tiedekuntien esittelyjä). Wikiä vain ei taideta paljon päivittää, esimerkiksi tapahtuma-sivu oli köyhä. Historiatietojen mukaan sivua oli ylläpidetty viimeksi 2006 ja sivulle oli tullut spammia. Kasvatustieteellisen tiedekunnan sivuhistoria näytti yhtä hiljaiselta. Ed Tech -sivusto sen sijaan oli ajantasaisempi.

Tämän wikin ongelmana taitaa olla osaksi aihealueiden laajuus ja se, että kuka tahansa voi muokata ja luoda uusia sivuja. Tarvitsisi ylläpitoa ja artikkelien päivitystä, mutta siihen ei taida pelkästään kirjastolla olla resursseja.

Ohion yliopiston kirjastojen liikealan wiki toimi liikealan aiheoppaana (esimerkiksi miten hakea tietoa, esittelyjä muun muassa teoksista ja tietokannoista). Wikissä on pikaviestittelymahdollisuus (digsby-widget).

Katsoin läpi Chad F. Boeningerin esityksen tästä wikistä (Wikis in Action : A Wiki as a Research Guide (2006)). Boeningerin listasi esityksessä wikin plus- ja miinuspuolia. Tässä muutama:
+ tietojen haettavuus
+ helppo päivitettävyys
+ sisäisiä linkityksiä tarpeen mukaan
+ käyttötilastot
+ oppaan saatavuus
– ylläpito on haaste
– spam

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: