//
23asiaa-kurssi, kirjastopalvelut

Opittujen asioiden soveltaminen

Googlella 23 asiaa löytyi muun muassa

 1. Blogilistalta
 2. Drupal Suomi -sivustolta
 3. kurssin ulkopuolisista blogeista (Jalokiviä, Opeblogi ja Vespaterrors)
 4. KirjastoWikistä
 5. Kohti gradua -sivulta.

Sorvipenkkikin nappasi hakuihin.

Are librarians culturally self-aware?

Osuvia ajatuksia: verkkoyhteisöihin osallistuessamme kannattaa tuntea kulloinenkin osallistumiskulttuuri. Meredith Farkasilla oli hyvä pointti siinä, että kirjastokohtaisesti kannattaisi miettiä oman alueen populaatiota, kun suunnitellaan verkkotyökalujen käyttöönottoa. Pitäisi miettiä, miten työkaluja käytetään ja mitä tarpeita ne tyydyttävät. Tuossa on järkeä ja harkintaa on fiksu käyttää varsinkin, kun välineitä ja verkkopalveluja on yllin kyllin, joista valita. Minkä verran tilaa pitäisi jättää kokeiluille? Voiko jonkin työkalun hyödyllisyyttä tietää varmasti kokeilematta? David Lee King (Has Elvis Left the Building?) pitää puolustuspuheen sille, että verkossa saa kokeilla ja epäonnistua. Näin saa kokemuksia, jota voi hyödyntää seuraavassa projektissa. Kun projekteja arvioidaan onnistuneeksi/epäonnistuneeksi, arviointia ei pitäisi tehdä kirjastojen näkökulmasta. Mikä meidän näkökulmastamme on epäonnistunut, voi toisesta näkökulmasta olla onnistunut.

Library 2.0 Debased

Blybergin ajatus kirjastojen informaatioekologiasta oli kiinnostava: pitäisi pohtia sitä, miten ja missä kohtaamme käyttäjämme. Noiden seikkojen perusteella pitäisi muovata palvelujamme. Onhan tuossa järkeä. Kärjistäen: jos kunnan keski-ikä on 90 vuotta, IRC-Gallerian kautta ei ehkä tavoita kovin monta kuntalaisista.

Liiketoiminta 2.0:n ympärillä: Blyberg suosittelee kirjastoja tekemään huolellista itsetutkiskelua ennen 2.0-kauppaan menoa. Kirjasto 2.0 pitäisi Blybergin mukaan käsittää paljon laaja-alaisemmaksi asiaksi kuin kirjaston blogiksi, delicious-tiliksi ja sivuksi IRC-Galleriassa. Talon työnkulku + käytännöt + fyysiset tilat + henkilökunta + teknologia = saumaton kokonaisuus.

Kaikilla oli hyviä pointteja. Kannattaa miettiä, mitä asiakkaat haluavat, mistä heidät löytää ja toimia sen mukaan. Kaks-piste-nollailun ei pitäisi olla itsetarkoituksellista. Jos verkkopalveluja pystyttää, niiden ylläpitoon tulisi sitoutua. Olemme 2.0-palvelujen osalta tulleet hieman jälkijunassa, mutta kannattaako ollakaan ihan eturintamassa? Annetaanko meille edes resursseja pioneeritoiminnan kehittämiseen verkossa? Hitaammin etenemiseen liittyy myös positiivisia puolia. Muut verkkopalvelut kilpailevat ja jäljelle jäävät toimivimmat, halutuimmat palvelut. Tuon perusteella voi olla helpompaa arvioida omaa palvelutarjontaamme.

Moni kurssilla esitellyistä verkkopalveluista palvelee varmasti ainakin henkilökunnan omana työkaluna.

Mainokset

Keskustelu

5 thoughts on “Opittujen asioiden soveltaminen

 1. Onnittelut! Näyttää siltä että olet tehnyt viimeisenkin tehtävän. Ja mikä mieletön loppukiri – huimaa!

  Posted by Heli | 11.08.2008, 7:52 am
 2. Todella! Samoin: Onnea. Olen seurannut loppukiriäsi ja kaiken aikaa kuulin mielessäni, että ”latuaa!” ja niin painelit ohi. Mutta maaliin tullaan. Hieno saavutus- kaiken lisäksi olet ollut perusteellinen kannanotoissasi.

  Posted by megane | 11.08.2008, 12:14 pm
 3. Kiitos. Tuli äkillinen flow-tila. 🙂 Tehtävät olivat kiinnostavia ja niitä oli mukava puntaroida.

  Posted by sorvipenkki | 12.08.2008, 3:30 am
 4. Kommentoinpa vielä kirjoituksesi asiasisältöä: Tuo on ihan hyvä ajatus, ettei heti rynnättäisi luomaan 2.0 -palveluita vaan odotettaisiin että niin sanotusti jyvät erottuu akanoista. Vaikka kuinka paljon olisi tosi siistejä 2.0-palveluita, joita tekisi mieli lähteä soveltamaan…

  Posted by Heli | 12.08.2008, 2:56 pm
 5. Hyvä sie! Mie kyl tiesin, että jotku vain ovat sellaisia seppoja, että osaavat ja tekevät mitä vaan!

  Posted by Kini | 12.08.2008, 6:50 pm

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: