//
kirjastopalvelut, seminaarit

Creating Knowledge -konferenssi: valtakunnallinen kaunokirjallisuusportaali

Turun kaupunginkirjasto iltavalaistuksessa

Turun kaupunginkirjasto iltavalaistuksessa

Järjestyksessään viides Creating Knowledge -konferenssi pidettiin 20. – 22.8.2008 Turussa. Yleisten kirjastojen kannalta yksi konferenssin kiinnostavimmista aiheista oli suunnitteilla oleva valtakunnallinen kaunokirjallisuusportaali, jota esitteli Alex Spåre. Tavoitteena on rakentaa kirjasto 2.0 -palvelu, joka hyödyntää myös semanttisen webin elementtejä ja työkaluja.

Näimme demoversion, joka hyödynsi tuloillaan olevaa kaunokirjallisuuden ontologiaa, Kaunokkia. Sivustosta on yhteys FinnOnto-projektin kehittelemien työkalujen kautta myös muihin kaunokirjallisuuden ulkopuolisiin verkkoresursseihin.

Alex demosi ideaa hakemalla Hirvisaaren ”Grand Hotel” -teoksen tiedot. Koska teokseen liittyy myös Valamo, sivusto tarjoaa muutakin Valamoon liittyvää tietoa, valokuvia, historiallisia faktoja. Lopputuloksena sivustossa syntyy hienoa vuorovaikutusta erilaisten kulttuurihankkeidemme välillä!

Kaunokirjallisuusportaalin valmistuttua romaanien tietoja voi tallentaa sivuston tietokantaan kuka kirjastolainen tahansa mistä päin Suomea tahansa. Kuvailemista riittää varsinkin vanhemman kaunokirjallisuuden kanssa, jota ei ole juurikaan sisällönkuvailtu. Tämä on urakka, johon yksittäisillä kirjastoilla ei ole ollut resursseja. Nyt tuo projekti näyttää huomattavasti taloudellisemmalta, järkevämmältä ja hyödyttää kaiken lisäksi kaikkia Suomen kirjastoja.

Myös muilla sivuston käyttäjillä on tilaa osallistua: sivustolle voi kirjoittaa arvioita teoksista, arvottaa ja tagittaa niitä. Kirjastojen ja käyttäjien tuottamat sisällöt pidetään toisistaan erillään.

Mielenkiintoinen lisäominaisuus oli myös se, että kaunokirjallisuusportaalissa on mahdollista kuvata teosten kansia. Tässä lienee ratkaisu niihin tilanteisiin, joissa asiakas muistaa teoksesta vain kannen.

Yleisökommenteissa tartuttiin siihen, että kaunokirjojen kuvailu sivustolle on hidasta ja että Fennican käyttö luettelotietojen osalta on luotettavampaa. Fennican kuvailutiedot kaunokirjallisuuden osalta eivät vain välttämättä ole kovin tarkkoja. Tarkka kuvailu puolestaan vie toki oman aikansa, mutta kuitenkin hyödyt ovat valtakunnallisesti suuremmat ja tiedot monipuolisemmin hyödynnettävissä kuin että naputettaisiin niitä teostietoja kunnan kirjaston järjestelmään.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: