//
kirjastopalvelut, yleistä

Kirjastoseuran vuosikokous ja miniseminaari 27.9.2008

Kirjastoseuran vuosikokous ja miniseminaari pidettiin Leppävaaran aluekirjastossa Espoossa. Yhtenä pääteemana oli tiedottaminen, jonka merkitystä korostivat seuran toiminnanjohtaja Sinikka Sipilä ja puheenjohtaja Markku Laukkanen. Kirjastojen pitäisi pitää ääntä itsestään, mikä ei ole yksinkertainen juttu. Koulutus ei välttämättä anna kovin paljon tukea tuohon eikä kaikilla kirjastoilla ole resursseja palkata omaa tiedottajaa. Ehkä tässä voitaisiin tehdä maakunnallista yhteistyötä. Apuja oman viestintästrategian kehittämiseen saa Viestinnän työkalupakki kirjastoille -oppaasta, joka löytyy Kirjastoseuran kotisivulta.

Etiikkatyöryhmä

Olli Alanko esitteli etiikkaryhmän toimintaa ja sen perusteita. Työryhmä työstää eettistä ohjeistoa, joka luodaan kirjastoalan oman keskustelun kautta. Keskustelun paikkoja on tarjolla tulevissa etiikkaseminaareissa ja etiikkatyöryhmän omalla sivulla KirjastoWikissä (Kirjastoalan etiikkaryhmä).

Esto- ja suodatinjärjestelmät

Taru Björkman esitteli suodatusselvitystä, jonka tiivistelmä on luettavissa ja koko raportti ladattavissa Suojelua vai suodatusta? -sivulta. Raporttia on käsitelty monella foorumilla (mm. kirjastot.fi ja kirjasto-kaapeli-keskustelupalsta).

Suodattamisessa on monia kyseenalaisia juttuja. Muun muassa se, että suodatusperusteista voi päättää joku muu taho kuin kirjasto itse. Huomionarvoista se, että 47 % kirjastoista on joutunut sopeutumaan esimerkiksi tietohallinnon tekemiin suodatuspäätöksiin. Selvitys kertoo (s. 47) muista, rakentavimmista keinoista ratkoa Internetin käyttöön liittyviä ongelmatapauksia: ongelmia on ratkottu keskustelemalla ja erilaisella yhteistoiminnalla. Toinen huomionarvoinen asia on se, että ilman suodatustakin pärjää: suurimmalla osalla kirjastoista ei ole selvityksen mukaan ongelmia nettikäytön kanssa.

Espoon kirjastot

Tiedottaja Marjut Saloniemi ja aluejohtaja Terhi Nikulainen esittelivät Espoon kirjastojen viestintä- ja näkyvyyspolitiikka. Espoossa on erittäin aktiivinen ote tiedottamisessa! Espoon kirjastoilla on ollut oma tiedottaja jo 1970-luvulta asti, ja aikoinaan Espoon kirjasto oli ensimmäinen kirjasto Suomessa, jolla oli oma tiedottajansa.

Espoon kirjastot osallistuvat muun muassa erilaisille messuille (Helsingin kirjamessut, Lapsimessut, Educa-messut), ja tässä messuilussa HelMet-kirjastot tekevät yhteistyötä. Kirjastot osallistuvat myös paikallisiin tapahtumiin. Kirjasto julkaisi myös eläkkeelle lähteneiden espoolaiskirjastolaisten muistelmateoksen Kun pienestä tuli suuri.

Markkinointia tehdään eri tavoin. Toiminnasta kerrotaan Sellon kirjaston infotauluissa. Tempauksia järjestetään kirjaston aulassa ja Sellon liikekeskuksessa. Yhteistyötä tehdään myös muiden kulttuuritoimijoiden kanssa. Asiakkaille tarjotaan informaatiota sähköpostituslistojen kautta ja esittein. Tietoa tapahtumista pyritään välittämään myös muilla kulloiseenkin asiaan liittyvillä nettisivuilla.

Kirjastot ovat lähteneet myös liikenteeseen, esim. KesäDösä ja yhteistyössä nuorisotoimen kanssa organisoitu Lempibussi-kiertue, joka kiertää kouluja ja jossa jaetaan seksuaalikasvatusta nuorille.

Yhteydenpito viestintävälineisiin on jatkuvaa ja säännöllistä. Kirjaston yhteyshenkilönä viestintävälineiden suuntaan on sama ihminen. Tiedotteita lähetetään tapahtumista ja muista uutisista. Vaikka välttämättä uutiskynnys ei ylittyisikään, kannattaa omista tekemisistään kertoa.

Näkyvyyttä on haettu myös verkon yhteisöllisistä palveluista (muun muassa blogeja, facebookkia).

Tiedottamista ja näkymistä hoidetaan nopeasti ja reaktiivisesti. Kuluneiden neljän vuoden aikana kirjastolaiset ovat rohkaistuneet olemaan esillä.

Yhteistyökumppaneita ovat muun muassa kustantajat, joiden kanssa on järjestetty kirjallisuusiltoja. Hieman toisenlaisia tilaisuuksia ovat Kuuba-viikot ja Salsa Sisters -esitykset. Espoon kirjastoilla on myös Lainaa kirjastonhoitaja -palvelu, jolta esimerkiksi yhdistykset ovat tilanneet vinkkaustilaisuuksia.

Pointti

Teini-ikäisten nuorten toimintaan on panostettu. Nuorten osastolla Pointissa on muun muassa peli-iltoja nuorille kirjaston virallisten aukioloaikojen ulkopuolella. Pelit eivät ole vain videopelejä, vaan lisäksi tarjolla on myös lautapelitilaisuuksia.

Tulevista jutuista Nikulainen mainitsi kansainvälisen NaNoWrimo-kampanjan, johon Espoo on lähdössä mukaan. Kampanjan ideana on se, että osallistujat kirjoittavat marraskuun aikana tietyn merkkimäärän mittaisen romaanin. Tarjolla on myös luovan kirjoittamisen piiri ja fantasiakirjallisuuteen keskittynyt kirjallisuuspiiri.

MusaPointti järjestää studiopajoja ja lauantai-iltaisin demoiltoja, joista löytyy YouTubesta video (Demoilta 26.4.2008 Sellon kirjasto. Leppävaara, Espoo).

Lasten osasto Lastenmaassa on erikielisiä satutunteja ja lasten toimintaan on ryhdytty panostamaan. Joka päivä on lukupiiri, jossa on myös läksyhelppityyppistä toimintaa. Pelikerhoja.

Kiinnostavia käytäntöjä, joita voidaan soveltuvin osin testata omassa toiminnassa. Paljon juttuja, joita kannattaa yrittää.

Keskustelua käytiin siitä, mitä kirjasto on ja mitä se ei ole (ks. Ritva Hokka-Ahdin pääkirjoitus Ponit, pelit ja vanhat sotaratsut). Ritva kritisoi sitä, että olemme huolissamme vain kirjastoista puuttuvista nuorista. Keski-ikäiset ja vanhemmatkin pitäisi huomioida. Ajatuksena on se, että vanhempien esimerkin myötä myös nuoret oppisivat arvostamaan ja käyttämään kirjastoja.

Osaksi varmasti noinkin, mutta kirjaston toimintapiiriin on sovitettavissa monenlaista toimintaa. Ideaalitilanteessa palveluja ja toimintaa tarjotaan tasapuolisesti kaikille ikäryhmille. Ei joko – tai, vaan sekä – että.

Vuosikokouksen henkilökohtaisesti jännittävimpiä paikkoja oli Kirjastoseuran hallituksen vaali. Iso Kiitos äänestäjilleni, ja onnea kaikille valituille!

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: