//
seminaarit, tiedonhallinta

Mindtrek: Tutkimusparvi

Mindtrekin tieteellisessä osiossa esittelivät livenä Petri Kola, Juha Kronqvist ja Pirjo Näkki Tutkimusparvea. Parven toimintaperiaate on tehdä avointa tiedettä (open science), joka Wikipedian määritelmän (en.wikipedia.org/w/index.php?title=Open_research&oldid=245851603) mukaan on samanhenkistä avoimen lähdekoodin projektien kanssa.

Tutkimusparven toiminnassa kyse avoimesta tutkimuksesta monessa eri mielessä: tutkijat päästävät tutkimustuloksiaan ja -materiaalejaan julkisuuteen perinteistä nopeammin. Työskentelytapaa voidaan kutsua muistikirjatieteeksi (notebook science), jossa tutkija laittaa suurin piirtein kaiken julki, myös virheensä. Parveilijat saavat palautetta muilta kanssaparveilijoilta. Tutkimustyön suuntaa voidaan ikään kuin lennosta palautteen pohjalta.

Yhtenä perusideana on hyödyntää Internettiä yhteistyövälineenä ja muodostaa avoimia tutkimusryhmiä tarpeen mukaan. Lokakuussa 2008 mukana on noin 100 jäsentä. Työkaluina ovat jaiku.comin #tutkimusparvi-kanava ja wiki.

Mikroartikkelit ovat yksi toimintatavoista. Kyse on hyvin lyhyistä tieteellisistä artikkeleista (esim. n. 2 sivua), joilla tutkija voi testata omia ajatuksiaan, yhteisön yhteistyötä ja muiden kiinnostuksen kohteita.

Toimintafilosofia vetoaa minuun.

Tutkimusparvi jätti Suomen Akatemian Motive (Jokapaikan tietotekniikka ja monimuotoinen viestintä) -tutkimusohjelmaan vetämään Somus-tutkimussuunnitelmansa, jolle Akatemia on nyt myöntänyt rahoituksen. Kiitettävän rohkea rahoituspäätös Akatemialta.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: