//
kirjastopalvelut, seminaarit

The Future is here: vaikuttavuutta ja tilastoja

Joitain muistiinpanoja The Future is here : are we prepared -konferenssista, josta on blogannut myös Ritva Hokka-Ahti (Kirjasto on mielentila ja voileipä – konferenssissa Islannissa).

Konferenssi pidettiin 22. ­- 23.10.2008 Reykjavikissa. Pääteemoiksi nousivat:

 • sosiaaliset muutokset
 • kirjastot sosiaalisina toimijoina
 • yleisten kirjastojen työntekijöiden koulutustarpeet.

Ohjelma ja esitykset löytyvät täältä upplysing.is/displayer.asp?Page=350&p=ASP\Pg350.asp.

Konferenssin aloitti Ken Haycock, joka korosti toiminnan analyysin merkitystä. Haycockin mukaan pitäisi miettiä, millainen on kirjastojen vaikuttavuus ja miten vaikuttavuutta voisi mitata. Tilastot eivät riitä, koska ne eivät välttämättä kerro mitään tai avautuvat muille väärin. SWOT-analyysia pitäisi harjoittaa ja miettiä, mitkä ovat tärkeimmät menestystekijämme. Mikä tekee hyvästä kirjastosta hyvän?

Yleisten kirjastojen rooleja ja suhteita määritellään uudelleen. Asiakaspalvelukulttuuria pitäisi kehittää ja miettiä, mitä tarpeita ja toiveita käyttäjillä on. Miten tarpeisiin vastataan? Haycock kritisoi uhriajattelua: kirjastot valittavat ja kuulostavat toisinaan siltä kuin kärsisivät helvetillisistä tuskista.

Koulutuksessa pitäisi Haycockin mukaan panostaa muun muassa markkinointiin, harjoitteluun ja johtajuuteen. Omaa asiaa pitäisi osata ajaa ja sa­moin tärkeää on aktiivinen toiminta yhteisössä.

Vaikuttavuus-teema on kiinnostava, ja onko se purettavissa muihinkin kuin tilastollisiin mittareihin. Suomessa kulttuurin vaikutuksia on selvitetty ainakin tilastollisesta näkökulmasta: Opetusministeriön asettama työryhmä on selvittänyt, kuinka kulttuurin kansantaloudellisia vaikutuksia voidaan arvioida. Työryhmä julkaisi joulukuussa 2006 raporttinsa Kulttuurin Arvo?

Raportin mukaan Suomessa kulttuurin toimialoja on tilastoitu hyvin, mutta tietoperusta on hajanainen ja kokonaisvaltainen arviointi vaikeaa. Työryhmä suositteli pilotoimaan kulttuurin sateliittia eli satelliittitilinpitojärjestelmää, joka kuvaa kulttuurin toimialojen taloutta kokonaisuutena ja on kytköksissä Tilastokeskuksen kansantalouden tilinpitoon.

Pilotointi on aloitettu, ja Tilastokeskus antoi kesäkuussa 2008 tiedotteen kulttuuritilinpidon raportista (Kulttuuritilinpidon raportti: Kulttuurin osuus kansantaloudessa merkittävä).

Kulttuuripuolen vaikuttavuuden ja vaikuttavuusmittareiden pohdinta jatkuu myös siten, että Opetusministeriön laatii toimintaohjelmaa, joka edistää kulttuurin terveys- ja hyvinvointivaikutuksia ja ulottuu eri hallinnonaloille. Toimintaohjelma on osa hallituskauden 2007 – 2011 terveyden edistämisen politiikkaohjelmaa.

Mainokset

Keskustelu

3 thoughts on “The Future is here: vaikuttavuutta ja tilastoja

 1. Uskomatonta Petri! Löysit tärkeitä asioita konferenssista. Hieno kirjoitus ja tosi kiinnostava! Olen kyllä aika lailla eri mieltä tanskalaisten kirjastokäsityksestä, mutta se on jo toinen juttu. Terv. Ritva HA

  Posted by Ritva Hokka-Ahti | 30.12.2008, 11:47 pm
  • Kiitos. Konferenssi oli mainio. Useita hyviä puhujia, joilla oli mielenkiintoista sanottavaa.

   Tanskan kirjastokäsityksestä minulla tuli mieleen, että se on vähintään lähisukulainen hybridikirjastoajatuksille.

   Posted by Petri | 31.12.2008, 8:36 am

Trackbacks/Pingbacks

 1. Päivitysilmoitus: Kulttuurialojen arvonlisäys vuonna 2006 « Sorvipenkin äärellä - 08.03.2009

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: