//
kirjastopalvelut, verkkopalvelut

Kuluneen kirjastovuoden arviointia ja ennusteita vuodelle 2009

Päivikki Karhula bloggasi jo (Avoimen koodin ohjelmat kirjastoissa – tulevaisuus on hyötyjen yhdistelyssä) mainiosta The Library 2.0 gang -keskustelusarjasta.

Vuoden viimeisimmässä keskustelussa (Library 2.0 Gang 12/08: A look forward in to 2009) Talin Bingham SirsiDynaxilta, John Blyberg Darienin kirjastosta, Nicole C. Engard LibLimelta, Carl Grant Ex Libriksestä ja Richard Wallis Talis-yhtiöstä keskustelevat kuluneen vuoden tärkeimmistä kirjastotapahtumista ja arvioidaan, mitä on tuloillaan vuonna 2009.

Paneeli arvioi tärkeimmiksi kirjastoalan ilmiöiksi avoimen lähdekoodin tuotteet, teknologiat ja tuotantoympäristöt. Ohjelmointirajapintojen (API:t) ovat tärkeitä. Paljon kehitystyötä on tehty ohjelmointirajapintojen, datamallien, verkkopalvelujen ympärillä.

Google Book Search ja sen merkitys kirjastomaailmalle nousi esiin. Panelistien mielestä kirjastojen tulee mukautua GBS:iin ja vastaaviin verkkopalveluihin ja hyödyntää niitä omassa toiminnassaan.

Keskustelussa arvioitiin, että kirjastomaailmassa nousevat yhä tärkeämmiksi kirjastojen erikoiskokoelmat, harvinaisuudet ja tietoresurssit, joita esimerkiksi Google ei tarjoa.

Vaikka aineistoa digitoidaan, kirjoja ja lehtiä on tarjolla verkossa yhä enemmän, tärkeänä pidettiin sitä, miten filtteröidään informaatiomassasta esiin käyttäjälle olennaista, luotettavaa ja laadukasta informaatiota. Panelistit arvioivat, että kirjastoilla on tässä tärkeä rooli.

Bingham kertoi SirsiDynixin tuotekehittelyssä ohjelmointirajapinta-puolen olevan yhä tärkeämpi. SirsiDynix kehittää kirjastojärjestelmän ympärille lisäsovelluksia, jotka hyödyntävät informaatiota ja yhteisöjä kirjastojen ympärillä. Kirjastot ovat Binghamin mukaan uniikkeja kootessaan paikallista tietoa ja levittäessään sitä.

Ennusteita ensi vuodelle

Kirjastoille talouden laskukausi voi olla hyvä juttu: ihmiset ovat ehkä helpommin johdatettavissa kirjastoihin hyödyntämään aineistoja, joita he muuten ostaisivat.

Pitkäaikaissäilytys on yhä tärkeämpää digitalisoimisen edetessä. Kilpailu, yhteistyö ja toiminnan uudelleen organisointi tuovat paineita kirjastoille. Informaation integrointi monenlaisiin palasiin ja ohjelmointirajapintoihin lisääntyy. Panelistit arvioivat tulossa olevan kiinnostavan aikakauden siinä, kuinka ihmiset yhdistelevät informaatiota esimerkiksi sosiaalisissa verkostoissa.

Engard arvioi kirjastolaisten tulevan yhä koulutetummiksi teknologisissa asioissa. Avoin lähdekoodi, avoin data, avoin tiede, avoin julkaiseminen (open access) osoittavat suuntaan, jossa kirjastoilta tullaan vaatimaan yhä enemmän avoimuutta järjestelmien ja informaation osalta.

Käyttöliittymät, alustat ja mobiilisovellukset ovat yhä tärkeämpiä. Tämä on tilaisuus muun muassa kirjastoille ja avoimen lähdekoodin kehittäjäyhteisölle vahvistaa mobiiliympäristöä ja kehittää palveluja mobiilille. Asiakkaiden arvellaan haluavan yhä enemmän vaihtoehtoja kirjastoteknologioilta.

Tuleeko tietoverkkoon hajautettu laskenta eli cloud computing olemaan tärkeä juttu tulevaisuudessa? Blyberg arvioi, että 10 vuoden sisään on olemassa muutamia Cloud computing -pohjaisia kirjastojärjestelmiä. Tietoverkkoon hajautettuun laskentaan perustuvia sovelluksia on tulossa. Cloud computing -pohjaiset ratkaisut voivat tehdä joustavammaksi kirjastojen palvelujen tarjoamisen. Panelistit eivät olleet kriittisiä cloud computing -ajattelulle. Toisenlaista näkökulmaa edustaa Richard Stallman (Cloud computing is a trap, warns GNU founder Richard Stallman).

Toiveita vuoden 2009 kirjastomaailmalle

Wallis pyysi panelisteja kertomaan, mitä he toivovat kirjastomaailmalta vuonna 2009:

  • Yhtenäisyyttä ohjelmointirajapintojen kehitystyössä.
  • Kirjastojen pitäisi arvioida puhtaalta pöydältä toimintaansa.
  • Yhteyksien tiivistämistä kehittäjäyhteisöihin päin. Yhteistyötä avoimen lähdekoodin maailman kanssa. Mahdollisuuksia on paljon, muitakin kuin suurten palveluntarjoajien tarjoamat. Näitä pitäisi tutkia ja kokeilla.
Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: