//
verkkopalvelut

New York Times avasi arkistojaan ja julkaisi ohjelmointirajapinnan

Sanomalehtien tulevaisuudesta on tehty erilaisia ennusteita. New York Times teki uuden avauksen tässä tilanteessa, jossa lehtitalojen tulevaisuutta ei nähdä pelkästään ruusuisena: NYTimes julkaisi ohjelmointirajapinnan (API) ja tarjoaa kaikki vuodesta 1981 eteenpäin julkaisemansa jutut. Tekstejä kertyy reippaat 2,8 miljoonaa kappaletta. (Announcing the Article Search API, 2/2009, Derek Gottfrid.)

Kiinnostavaa on se, että lehti tarjoaa suuren määrän juttujaan käyttäjille. Yhtä kiinnostava on lehtitalon julkaisema ohjelmointirajapinta, jonka avulla on mahdollista luoda muun muassa uusia lehtitalon aineistoja hyödyntäviä sovelluksia, mashupeja.

Käytännön esimerkki NYTimesin juttuja hyödyntävästä mashupista on Represent, jonka avulla newyorkilainen löytää informaatiota paikallisista politiikoista. Palvelu kertoo käyttäjälleen, ketkä ovat hänen edustajiaan eri poliittisilla tasoilla käyttäjän asuinalueella ja mitä nämä tekevät. (Represent, 12/2009, Scheinkman ja Willis.)

Represent-palvelu kaivaa informaatiota muun muassa New York Timesin jutuista ja City Room -blogin kirjoituksista. Lisäksi palvelu hakee aiheeseen liittyvää informaatiota virallisista datalähteistä.

ReadWriteWeb (NYTimes Exposes 2.8 Million Articles in New API, 2/2009, Kirkpatrick) näkee hyötyinä muun muassa sen, että lehden jutut ovat muiden sivustojen ja verkon käyttäjien linkitettävissä ja hyödynnettävissä. Palvelu tarjoaa myös kiinnostavia mahdollisuuksia räätälöidä tarjontaa käyttäjäkohtaisesti.

New York Timesin nyt julkaisema API ei ole lehden ensimmäinen. Lokakuussa 2008 lehti julkaisi TimesTags API:n, jonka avulla voidaan hyödyntää lehden omien sisällönkuvailijoiden käyttämiä asiasanoja. (Announcing the TimesTags API, 10/2008, Windsheimer.)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: