//
avoimuus, kirjastopalvelut, verkkopalvelut

Kansalaislähtöistä julkisten tietovarantojen hyödyntämistä

Somus-tutkimuskonsortio, MindTrek-konferenssi, Forum Virium, suomi.fi ja Valtion IT- toiminnan johtamisyksikkö (ValtIT) järjestävät Kansalaisosallistujan työkalut – kilpailun.

Kilpailun idea on mielenkiintoinen. Kilpailutöiden tulee hyödyntää yhtä tai useampaa julkista tietovarantoa ja luoda tämän ympärille uusi verkkopalvelu. Kilpailun myötä toivotaan syntyvän hyödyllisiä palvelukonsepteja ja prototyyppejä kaksisuuntaisista verkkopalveluista, joissa käytetään julkista dataa, jotka vastaavat kansalaisten ja hallinnon edustajien tarpeisiin ja jotka mahdollistavat kansalaisten tuottaman tiedon siirtymisen julkishallinnolle.

Kilpailun esikuvia ovat Washington D.C.:n järjestämä Apps for Democracy ja Ison-Britannian hallinnon Show Us A Better Way -kilpailu. Näiden kilpailujen järjestävät kokosivat julkisia tietovarantoja koneluettavaan muotoon avoimeksi katalogiksi kilpailijoiden hyödynnettäväksi. Suomessa tällaista avointa katalogia ei vielä ole ja avoimia tietovarantoja on toistaiseksi vähänlaisesti. Kilpailua varten kootaan julkisten tietovarantojen katalogia, joka julkaistaan suomi.fi-portaalissa.

Kansalaisosallistujan työkalut – kilpailu määrittelee yhdeksi tavoitteekseen ”vauhdittaa julkisen datan avointa jakelua esittämällä konkreettisia esimerkkejä siitä, millaisia palveluita voi syntyä pienellä kannustuksella täysin kansalaislähtöisesti.” Erittäin kannatettava tavoite.

Kilpailun tulokset selviävät MindTrek-konferenssissa Tampereella 1.10.2009.

Kilpailun sivulla on listattu muutamia resursseja osallistujille (Resursseja kilpailun osallistujille). Kirjastolaisen kannalta hienoa on se, että kirjastotkin ovat edustettuina. Helsingin kaupunginkirjasto tuonee kirjastodataa kilpailuun.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: