//
kirjastopalvelut, seminaarit

Twin Cities : Skotlannin ja Viron kansalliskirjastosta

Helsingissä ja Turussa järjestetty Twin cities -konferenssi (13.5. – 16.5.2009) oli kolmas järjestyksessään. Konferenssin esityksissä jaettiin kokemuksia muun muassa erilaisista kirjastotyön uudistuksista. Paljon konkretiaa ja mielenkiintoisia käytännön esimerkkejä.

Martyn Wade kertoi esityksessään (Expanding horizons : ideas into practice) Skotlannin kansalliskirjaston tekemistä uudistuksista. Vaikuttavuus nousi esiin. Yhtenä linjauksena kansalliskirjastolla on pyrkimys saada enemmän esiin arvo, joka kirjastopalveluista syntyy. Tällä kansalliskirjasto haluaa osoittaa päättäjille, rahoittajille, mihin kansalliskirjastoa tarvitaan.

Mitä konkreettista tapahtui? Kirjaston tilojen uudistus on meneillään. Tarkoitus on, että tiloissa on tarjolla erilaisia palveluja käyttäjille, muun muassa kirjakauppa, kahvila, opiskelutiloja, langaton verkko ja näyttelytiloja. Näyttelyjen esillepanoon on panostettu ja lopputulos on visuaalisesti rikas.

Asiakkaille kansalliskirjasto tarjoaa työpajatoimintaa ja koulutusta. Työn hakeutuvaa puolta edustavat kansalliskirjaston roadshow’t, joissa kansalliskirjaston esittelypiste liikkui eri puolilla Skotlannin kirjastoja (Aberdeen 2006, Perth 2007, Ayr 2008, Dumfries 2009) esittelemässä kirjastonkäyttäjille kansalliskirjaston toimintaa.

Digitaalista puolta kehitetään. Kansalliskirjaston verkkopalveluista Wade nosti esiin Scottish Screen Archiven, Digital Archive Betan ja yhteistyön Google mapsin kanssa. Kansalliskirjasto on mukana verkkopalveluissa, kuten Facebook, YouTube, Flickr (Scotland’s photostream).

Tilastot ovat kasvusuuntaisia, esimerkiksi näyttelyssä kävijöiden määrä hyppäsi vuoden 2006/2007 noin 15 000 kävijästä noin 45 000 kävijään (2007/2008), koululaisille tarkoitettuihin työpajoihin osallistujien määrä nousi noin 700 kävijästä (2006/2007) noin 3300 kävijään (2007/2008).

Tulevaisuuden suunnitelmissa kansalliskirjastolla on kehittää elektronisten aineistojen saatavuutta ja viestintäänsä.

Anneli Kuiv Viron kansalliskirjastosta esitteli Viron kirjastolaitosta (Current activities and services of the national library of estonia for estonian public libraries). Maassa on yhteensä 1042 kirjastoa ja näistä yleisiä kirjastoja on 566. Yleisten kirjastojen neuvosto (Council of Estonia Public Libraries) perustettiin 1999. Noin 30 % kansalaisista käyttää kirjastoa.

Viron kansalliskirjaston ja yleisten kirjastojen välillä on useita yhteistyöprojekteja, muun muassa ESTER-yhteisluettelo ja bibliografinen artikkelitietokanta ISE.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: