//
avoimuus, verkkopalvelut

Aaltoja

Googlen I/O-konferenssissa yhtiö esitteli kehitysversiotaan Google Wave -palvelusta. Palvelua esitellään useassakin artikkelissa (kuten Google Wave Drips With Ambition. A New Communication Platform For A New Web, Google Waves Goodbye to E-Mail, Welcomes Real-Time Communication, Google Wave: Google Tries to Reinvent Email).

Google Wave on viestintä- ja yhteistyöväline, joka paketoi yhteen sähköpostin, pikaviestimen, tiedostojen jakamisen ja wiki-tyyppisen yhteisöllisen editoinnin. Koko hoito tarjotaan yhtenäisessä käyttöliittymässä. Palvelussa yhdistyvät muun muassa yhteistyövälineet, sosiaaliset verkostot ja mikrobloggaus.

Sen sijaan, että aallossa käyttäjät lähettelisivät viestejä edestakaisin, aalto on ikään kuin objekti (esimerkiksi keskustelu tai työstettävä dokumentti), joka sijaitsee palvelimella ja jota käyttäjät käyvät muokkaamassa. Käytännön esimerkki aaltoilusta kannattaa katsoa Google Wave: The Full Video From Google IO -videosta.

Käyttäjän luomat aallot voivat olla viestejä ja erilaisia dokumentteja, joita voi työstää yksin tai yhdessä. Palvelussa korostuu reaaliaikaisuus: kun käyttäjä editoi omassa selaimessaan muiden kanssa jaettua dokumenttia tai vastaa viestiin, muutokset näkyvät heti dokumenttia tai viestiä seuraavien muiden käyttäjien näytössä. Samaa dokumenttia tai keskustelua voi myös editoida useampi käyttäjä samanaikaisesti. Toiminnan saa myös kytkettyä pois päältä. Aaltoja voi kelata taaksepäin, jolloin näkee kuka teki ja mitä. Aaltoja voi julkaista verkossa tai upottaa muihin palveluihin esimerkiksi osaksi blogikirjoitusta.

Rajapinnat, protokolla ja lähdekoodi

Google on ottamassa avoimen politiikan Waven suhteen: paitsi että Google tarjoaa palvelun rajapintoja ja protokollan kehittäjien hyödynnettäväksi ja tutkittavaksi, suunnitelmissa on julkaista avoimen lähdekoodin lisenssillä ohjelmiston osia. Avoimuudella tavoitellaan muun muassa sitä, että palvelun kehitystyöhön saataisiin mukaan myös muut kehittäjät, ja toisaalta, että eri toimijoiden kehittämät aaltoteknologiat olisivat yhteentoimivia.

Kunnianhimoinen idea, joka videolla näyttää vaikuttavalta.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: