//
kirjastopalvelut, seminaarit

NextLibrary 2009: Hjørringin kirjasto

Osallistuin Århusissa kesäkuussa järjestettyyn NextLibrary unConference 2009 -tapahtumaan. Tapahtuman kotisivut nextlibrary.net.

Olin mukana vierailulla Hjørringin kirjastoon, jonka esittelykalvot löytyvät SlideSharesta: Hjørring Public Library Metropol. Kuvia on muun muassa Aaron Schmidtin Walking Paper -blogissa. Scandinavian Public Library Quarterly -lehden verkkoversiosta löytyy Børge Søndergaardin artikkeli kirjastosta (The red thread : New central library in Hjørring).

Vanha kirjasto sijaitsi keskustassa, mutta siirtyi osaksi ostoskeskusta. Kirjasto avattiin huhtikuussa 2008. Uutta kirjastorakennusta oli suunnittelemassa muun muassa Bosch & Fjord, joka on kahden taiteilijan yritys.

Kirjaston suunnittelua johti kolmas paikka -ajattelu. Johtaja esitteli suunnitteluun vaikuttaneita ajattelijoita. Näitä olivat muun muassa Oldenburg (”The Great Good Place”), psykologi Mads Lindholm (”modern nomads need oases”), Jan Gehl (”nykyinen rakennustapa on väärä, pitäisi tavoitella Tukholman vanhan kaupungin tyyliä”).

Ostoskeskuksessa tarjotaan jotain kaikille: kulutusmahdollisuuksia (kaupat), ruumiinkulttuuria (kuntokeskukset) ja mielen ruokaa (kirjasto). Kirjaston johtaja heitti puolileikillään, että kyse on tilasta, jossa voi periaatteessa olla koko ikänsä. Uuden kirjastotilan toivotaan viestivän asiakkaalle, että tämä jäisi kirjastoon. Kirjaston halutaan olevan kaupungin keskeisin paikka.

Ikäryhmiä haluttiin sekoittaa. Lasten, nuorten ja aikuisten osastot menevät hieman limittäin ja lomittain.

Kirjasto on näyttävä ja tilasuunnittelussa on paljon hienoja yksityiskohtia ja taiteilijoiden kädenjälki näkyy, esimerkiksi asiakaspäätteiden taustakuvissa hyödynnetään kuvateemoja, jotka esiintyvät muuallakin kirjastossa. Lopputulos on pitkälle harkittu kokonaisuus.

Muutamia mieleenjääneitä yksityiskohtia: Sisääntulon vastaanottoalue, jossa on massiivinen asiakaspalvelutiski ja tiskissä lukee ”tervetuloa”. Maamerkkimäinen, mistä Danielsson puhui Kirjastopäivillä (Kirjastopäivät 2009: Tila viestii). Ei ole haettu vain parasta mahdollista käytettävyyttä: osa aineistosta sijaitsee niin korkealla, että niitä varten tarvitaan tikkaita. Ylähyllyjen aineistot näyttivät olevan vanhaa, varastoaineistoa.

Löytyy myös ns. ”Dark end of the library”, jossa on haettu perinteistä, elämyksellistä tunnelmaa: puisia hyllyjä, nahkaisia nojatuolia, labyrintin muodostava kirjahyllykkö. Lasten osaston yhteydessä tila vanhemmille, joka on nimetty ”V.I.P:ksi” (eli Very Important Parents). Kyse on oleskelutilasta sohvaryhmineen, jossa vanhemmat voivat olla sillä aikaa, kun lapset touhuavat lastenosastolla.

Kirjaston käytöstä

Kirjaston käyttäjistä 50 % ei lainaa, vaan käy muista syistä. Aukioloajaksi haluttiin 24/7/365, mutta siihen ei päästy. Kirjastolaisten työprosesseja tarkistettiin: painopistetta suunnattiin asiakastyön osalta enemmän henkilökohtaisen palvelun suuntaan pois hyllyttämisestä.

Kirjastoon ei hankittu lajittelevaa palautusautomaattia, vaan puolenkymmentä automaattia, joilla asiakkaat palauttavat lainansa. Palauttamisen jälkeen asiakkaat vievät palauttamansa teokset palautusalueella oleviin palautuskärryihin. Kärryjä on noin kymmenkunta, ja asiakkaat lajittelevat palautuksensa suhteellisen yksityiskohtaisesti. Taustalla oli 3 – 4 kuukauden mittainen intensiiviopastus, jossa henkilökunta opasti kaikkia asiakkaita, kuinka toimitaan palautusautomaattien kanssa ja miten palautusalueella toimitaan. Tavoitteena oli se, että pienenevien resurssien myötä pystyttäisiin siirtämään rutiinitehtäviä asiakkaille ja vapauttamaan resursseja henkilökohtaisempaan asiakaspalveluun. Konsepti oli lyönyt erittäin hyvin läpi: opastuskauden jälkeen suurin osa asiakkaista kykeni toimimaan palautusalueella ja osasi lajitella aineiston oikein. Tämän palautusprosessin hyvänä puolena on myös se, että palautetut teokset ovat heti käytettävissä eivätkä esimerkiksi lajittelurobotin sisällä. Serendipiteettia siis ja rahaakin säästyi.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: