//
kirjastopalvelut, seminaarit

NextLibrary 2009: Blowers ”InnoPLAYtion : libraries & learning in a creative economy”

Helene Blowersin esityksestä (Finding the Phoenix) on blogannut jo Krista Auvinen (Tuliaisia Next Library unConferencesta). Blowers pohti esityksessään digitalisoitumisen ja e-aineistojen vaikutusta kirjastoihin.

Erilaisia lukulaitteita on tarjolla yhä enemmän ja mobiilit silloittavat digitaalista kuilua: erään tutkimuksen mukaan 60 % maailman ihmisistä käyttää kännyköitä ja ne ovat yhä tärkeämpi viestintäväline, jolle meidän pitäisi luoda palveluja (ITU: New ITU ICT Development Index compares 154 countries, 3/2009). Matkapuhelimien käyttötapojen ja niille tarjottujen sisältöjen laajenemisesta Blowers antoi esimerkkinä Japanista alkunsa saaneet matkapuhelinromaanit (cell phone novel, keitai shosetsu), jotka eivät hänen mukaansa ole enää mikään kuriositeetti, vaan vakavastiotettavaa liiketoimintaa.

Digitalisoituminen vaikuttaa eri toimijoiden liiketoimintamalleihin: Blowers nosti esimerkkinä sanomalehdet, joiden tulevaisuuden osalta on esitetty erilaisia uhkakuvia. Sanomalehdet ovat myös reagoineet kehitykseen, esimerkkinä New York Times (New York Times avasi arkistojaan ja julkaisi ohjelmointirajapinnan).

Kirjastolaisten pitäisi olla Blowersin mukaan muutostekijöitä. Hänen mielestään meidän ei tarvitse pelätä painettujen sisältöjen kuolemaa (formaatti ja olomuoto voivat muuttua), mutta pelätä pitäisi riippuvuuttamme tietyistä formaateista. Informaatio ei ole vielä 100-prosenttisesti digitalisoitunut, mutta digitalisoituminen etenee ja e-aineistot tulevat, joten mitä meidän tulisi tehdä? Blowers näkee tässä tilaisuutemme: painetut aineistot muuttavat olomuotoaan ja nyt meidän pitäisi miettiä tehtäväämme ja uusia toimintamuotoja. Tiedon kuluttamisesta on siirrytty yhä enemmän tiedon tuottamiseen. Iso kysymys on hänen mukaansa se, kuinka voimme olla mukana tuossa prosessissa.

Ammatissa on tapahduttava Blowersin mukaan muutos, ja hän kehottaa miettimään, kuinka voimme toimia yhteisöllisemmin ja muuttamaan toimintatapaamme siten, että hyödynnämme tai tuomme jotain lisäarvoa ihmisten tuottamalle sisällöille. Hän näkee meidän roolimme siinä, että tarjoamme tietoa, ruokimme opiskelua ja viisautta, ja jotta onnistumme tässä Blowers kehottaa keskittymään palvelujen kehittämisessä

  • uteliaisuuteen (curiosity)
  • luovuuteen (creativity)
  • yhteistyöhön (collaboration).

Blowersin mukaan kirjastoilla on tekemistä siinä, että informaation jakelu olisi helpompaa.

Mainokset

Keskustelu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: NextLibrary 2009: Batt “The land of informed bewilderment” « Sorvipenkin äärellä - 08.07.2009

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: