//
avoimuus, kirjastopalvelut, seminaarit, verkkopalvelut

NextLibrary 2009: Weymann ”TING & integrated search”

Dansk Biblioteks Centerin (DBC) edustaja Bo Weymann esitteli TING-alustaa. Esitys on myös verkossa (www.slideshare.net/nextlibrary/bo-weymann-thing). Projektia esitellään myös sen kotisivulla: TING – Et nyt grundlag for bibliotekernes informationsformidling. Weymann määritteli alustan olevan muun muassa:

  • tiedonjakelualusta (dissemination platform)
  • dokumenttivarasto, datakaivo
  • hakualusta.

Weymann kuvailee TING:iä datakaivo-ilmauksella, joka yhdistää kirjastojen tarjoamat informaatioresurssit ja käyttäjien tuottaman datan. Kirjastot ja muut toimijat saavat käyttöönsä erilaisia rajapintoja, joiden avulla datakaivon sisältämää informaatiota voidaan levittää käyttäjille alusta- ja välineriippumattomasti.

Projekti pyrkii muun muassa vastaamaan mobiilin tuomiin haasteisiin ja siirtämään kirjastopalveluja matkapuhelinten ulottuville. Alusta tarjoaa mahdollisuuden siirtää loppukäyttäjän matkapuhelimeen relevanttia informaatiota, joka voi perustua käyttäjän kulloiseenkin maantieteelliseen sijaintiin.

Mukana kehitystyössä on Dansk Biblioteks Center, Århusin ja Kööpenhaminen kirjasto. Yhteistyötä tehdään myös muiden kirjastojen, kulttuuri- ja julkisten palvelujen ja kehittäjäyhtiöiden kanssa.

TING on hyvin mielenkiintoinen hanke: kehitystyössä sitoudutaan avoimuuteen monella tasolla. Työtä määritteleviä periaatteita ovat avoin lähdekoodi, avoin sisältö, avoimet käyttöliittymät (open source, open content, open interfaces, OSCI). TING tullaan julkaisemaan avoimen lähdekoodin lisenssillä (General Public License, GPL), ja se on osa DBC:n uutta kehitysstrategiaa (Open Library Strategy).

Weymann perusteli tarvetta täysin uudelle strategialle kirjastojärjestelmien ja hakualustojen kehittämisen suhteen

  • pitää olla joustavampia kirjastojärjestelmäratkaisuja
  • kirjastojärjestelmä pitää pystyä paremmin integroimaan muun digitaalisen maailman sisältöihin ja palveluihin
  • kirjastot ja palveluntarjoajat potkittava mukaan.

Weymann totesi perinteisten kirjastoalan palveluntarjoajien haasteena olevan verkkopalvelujen voimistuva suuntaus kohti avointa lähdekoodia, avoimia sisältöjä ja käyttöliittymiä ja näihin suuntauksiin perustuvien liiketoimintamallien löytäminen. Weymann esitteli TING-projektin yhdeksi lähestymistavaksi.

Esityksen herättämissä keskusteluissa esiin nousi muun muassa datan avoimuuden merkitys. Rolf Hapel nosti esiin nykyisen nopean muutostahdin ja muun muassa e-aineistojen yleistymisen. Kirjastoilla on tarve toimivammille kirjastojärjestelmille. Liiketoimintamallit alalla tulevat muuttumaan ja muutoksia tulee tapahtumaan myös meidän työprosesseissamme.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: