//
tiedonhallinta, verkkopalvelut

Tietämyksestä ja verkosta

David Weinberger piti kiinnostavan puheen verkosta ja sen vaikutuksesta tietämykseen (knowledge) Library and Information Technology Associationin (LITA) Forum 2009 -konferenssissa. Puhe löytyy podcastina netistä (Forum 2009 Keynote audio – David Weinberger).

Esitystä ovat referoineet myös Tom Thought’s -blogi (David Weinberger @ LITA Forum 2009) ja Sean Fitzpatrick (LITA Forum Saturday Keynote: Knowledge in the Age of Abundance).

Weinberger puhuu siitä, mitä tapahtuu tietämykselle nyt, kun elämme hänen mukaansa informaation suhteen yltäkylläisyyden aikaa. Tämä informaatioyltäkylläisyys on Weinbergerin mukaan hyvä juttu.

Merkittäviä muutossuuntia ovat verkkotyökalujemme kehittyminen ja sisältöjen digitalisoituminen. Haasteena on muun muassa tiedon hallinta. Weinberger puhuu kasvaneesta tarpeestamme kyetä skaalaamaan tietoa esimerkiksi asiantuntijoiden avulla.

Hänen mukaansa meillä on yhä suurempi tarve muun muassa asiantuntijoille, jotka syventyvät omaan erikoisalueeseensa ja selittävät, yksinkertaistavat maallikoille erikoisaluettaan. Weinberger käyttää termiä stopping point ja asiantuntijat ovat tällaisia pysähtymispisteitä: heiltä voi kysyä ja vastauksen saatua tiedonhakemisen voi lopettaa.

Weinberger näkee tiedonhallinnan ja -hankinnan kannalta paperimedian ongelmana tietynlaisen läpinäkymättömyyden. Hän kuvailee painotuotteita disconnected medium -termillä. Tämän vastakohtana on verkon hyperlinkkimaailma. Verkossa olevat sivut sisältävät linkkejä, jotka kertovat ja antavat vihjeitä minne matkaa voi jatkaa helposti. Linkitykset ilmaisevat erilaisia suhteita sisältöjen välillä ja niistä syntyy verkosto, joka koostuu erilaisista mielipiteistä, näkemyksistä jne.

Weinberger pohtii, mitä verkko tekee tietämykselle (knowledge). Hänen mukaansa perinteinen länsimainen käsitys tietämyksestä on se, että poistetaan erimielisyyksiä ja tehdään sopimuksia siitä, miten asiat ovat ja mikä on totuus. Verkon Weinberger näkee järjestelmänä, joka rakentuu eroavuuksien, erimielisyyksien varaan ja järjestelmä saa lisäarvoa tuosta heterogeenisyydestä.

Verkosta voi syntyä Weinbergerin mukaan tietämys, joka parhaimmillaan muodostuu eroavuuksien verkostosta. Ideaalitilanteessa tuossa verkossa toimii yhteisöjä, yksilöitä, jotka ovat eri mieltä keskenään, kykeneviä keskustelemaan ja neuvottelemaan siitä, mikä on totta. Tuohon ei aina päästä. Saman ajatuksen esittää parviälystä kirjoittanut James Surowiecki teoksessaan Joukkojen viisaus : Miksi monet ovat viisaampia kuin harvat (The wisdom of crowds : Why the many are smarter than the few, 2004, wikipedia-artikkeli).

Neljä tekijää, jotka Weinbergerin mukaan vaikuttavat tiedonhallintaan verkkoaikana

  1. informaatio ei löydy
  2. digitaalinen kuilu
  3. omaa mukavuusaluetta ei haluta ylittää
  4. laiskuus.

Informaatio ei löydy. Data on rakenteisempaa kuin aiemmin ja metadataa tuotetaan yhä enemmän. Sisältöjen löydettävyys ja navigoitavuus paranevat, mutta aina on parantamisen varaa.

Digitaalinen kuilu. Weinbergerin mukaan yksi este informaation hyödynnettävyydelle on se, että meillä ei ole riittäviä taitoja. Tätä ongelmaa ei voida poistaa koskaan lopullisesti.

Omaa mukavuusaluetta ei haluta ylittää. Joillekin verkko on tila erilaisille mielipiteille, joillekin verkko on kaikukammio, joka vahvistaa ennakkoasenteitamme. Molemmat näkemykset pätevät, mutta tyypillistä Weinbergerin mielestä on se, että pidämme liikaa meille tutuista näkökulmista, ajatuksista. Omia asenteita ja mielipiteitä ei kovin helposti lähdetä muuttamaan.

Laiskuus. Verkko on täynnä sisältöjä, keskustelualueita jne. mutta niihin ei perehdytä enempää kuin on tarvis. Haemme yleensä tietoa vain sen verran kuin on tarvis emmekä vaivaudu pidemmälle.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: