//
avoimuus, tiedonhallinta

Iso-Britannian ja Yhdysvaltain avoin data -politiikka etenee

Iso-Britannian pääministeri lupaa puheessaan (Speech on Smarter Government, 7.12.2009), että julkista dataa tullaan avaamaan yhä enemmän muun muassa terveydenhuollon ja koulutuksen alalta. Data tulee olemaan avointa kaikille rajoituksetta, esimerkiksi kaupallisiin tarkoituksiin.

Tällä viikolla Yhdysvaltojen hallitus puolestaan julkaisi Avoimen hallinnon direktiivin (Open Government Directive, 8.12.2009), jolla halutaan lisätä hallinnon läpinäkyvyyttä, saavutettavuutta ja osallistavuutta.

Direktiivissa määritellään, mihin toimiin valtionhallinnon on ryhdyttävä ja millä aikataululla. Tähän kuuluu muun muassa hallinnossa tuotetun datan avaaminen julkiseen käyttöön.

Via Open Knowledge Foundation Blog

Mainokset

Keskustelu

4 thoughts on “Iso-Britannian ja Yhdysvaltain avoin data -politiikka etenee

 1. Oletko ehtinyt tutustua Open Government Directiveen tarkemmin? Olisiko suomessa vastaava esim. hallituksen periaatepäätös vai osa hallitusohjelmaa?

  Posted by apoikola | 29.01.2010, 1:23 pm
 2. Luin läpi tuon direktiivin, ja todella kokonaisvaltainen. Suomesta tulee mieleen joitain vastaavansuuntaisia, avoimuuteen päin kallellaan olevia vetoja:
  – JHS 169 Avoimen lähdekoodin ohjelmien käyttö julkisessa hallinnossa (http://www.jhs-suositukset.fi/suomi/jhs169)
  – Hallituksen kannanotto tietoyhteiskuntakehityksen ja sähköisen asioinnin vauhdittamiseksi 6.3.2009 (http://www.lvm.fi/c/document_library/get_file?folderId=463256&name=DLFE-6742.pdf&title=Hallituksen%20kannanotto%20tietoyhteiskuntakehityksen%20ja%20s%C3%A4hk%C3%B6isen%20asioinnin%20vauhdittamiseksi%206.3.2009)
  – Valtiovarainministeriön suositus valtion tietojärjestelmien koodin ja rajapintojen avoimuudesta (http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/01_julkaisut/04_hallinnon_kehittaminen/64242/name.jsp).

  Mutu-tuntumalla arvioin, että USA:n linjaus vastaisi meikäläisittäin osaa hallitusohjelmasta.

  Posted by Petri | 29.01.2010, 5:40 pm
 3. Joo mäkin sain aikaiseksi luettua läpi tänään, aika tiukkaa vaatimusta. Suomessa taitaa olla ongelmana, että kaikki on vaan suosituksia, elleivät ne ole lakeja. Ja kiitos linkeistä, viimeisin oli minulle uusi… ehkä koska se oli sen verran vanha jo 🙂

  PS. Olemme kirjoittamassa Petri Kolan ja Kari A. Hintikan kanssa LVM:n tilauksesta opaskirjaa julkishallinnon avoimeen dataan. Sinua aihe näyttää kiinnostavan, joten toivotan tervetulleeksi esilukija/ sparrausrinkiin. Alamme lähipäivinä julkaista raakiletekstin pätkiä varmaankin täällä: http://dataopas.posterous.com/

  -Jogi

  Posted by apoikola | 30.01.2010, 1:36 pm
  • Jep: siitä USA:n paperista pisti silmään mm. se, että deadlineista puhutaan. Tarkoitus ei kait ole jäädä sanahelinäksi – ilmeisesti. 🙂 Kiitos kutsusta! Asia tosiaan kiinnostaa, joten mielelläni esiluen.

   Posted by Petri | 30.01.2010, 2:11 pm

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: