//
avoimuus, tiedonhaku, verkkopalvelut

ReadWriteWebin valinnat vuoden 2009 semanttista webiä hyödyntäviksi palveluiksi

ReadWriteWeb rankkasi kymmenen verkkopalvelua, jotka tekevät eniten jotain fiksua datalle (Top 10 Semantic Web Products of 2009, 2.12.2009).

Googlen Search Options -toiminnot ja rikastetut lisäkkeet (rich snippets)

Googlen toukokuussa julkaisemat (More Search Options and other updates from our Searchology event, 5/2009) hakuohjelman laajennukset ottivat yhä enemmän käyttöönsä verkossa olevaa rakenteista sisältöä.

Search Options auttaa muun muassa tarkentamaan hakulausetta ja muokkaamaan hakutulosnäkymää eri tavoin. Lisäkkeillä (snippets) Google tarkoittaa informaatiota, jota se tarjoaa hakutulosten yhteydessä. Näissä lisäkkeissä Google näyttää nyt aiempaa enemmän informaatiota. Lisäkkeet hyödyntävät mikroformaatteja ja RDF-standardeja, ja jotta tästä saataisiin täysi hyöty irti, pitäisi sisällöntuottajien toisaalta rakenteistaa yhä enemmän tuottamiaan sisältöjä.

Feedly

Feedly-palvelu julkaisi Feedly Mini -palikan, jonka voi integroida muun muassa Twitterin, FriendFeedin, Google Searchin ja Mozillan Ubiquityn kanssa. Palikka asentuu osaksi selainta ja näyttää surffatessa dataa kulloinkin käsillä olevasta sivustosta, esimerkiksi tiedon kuinka monta kertaa tietty sivu on jaettu Googlen uutissyötepalvelussa, kuinka monta keskustelua Friendfeedissä on käyty ko. sivusta tai kuinka monesti sivua on diggattu Digg-palvelussa.

Apture

Apture on sovellus, jonka avulla sisällöntuottajat voivat lisätä linkkeihin kontekstuaalista informaatiota siitä, mitä aiheeseen liittyvää informaatiota muista verkkopalveluista löytyy. Tämä informaatio näkyy loppukäyttäjille esimerkiksi pop-up-ikkunoina käyttäjän käyttäessä hiiren osoitinta sivulla ko. kohdalla.

Zemanta

Zemanta on bloggausohjelmaan lisättävä työkalu, joka pyrkii tarjoamaan bloggaajalle kulloiseenkin aiheeseen liittyviä relevantteja linkkejä, kuvia ja muuta lisäinformaatiota.

Open Calais 4.0

Calais on työkalu, jonka avulla sisällöntuottaja voi lisätä sisältöihin semanttisia toimintoja. Sisällöntuottaja voi integroida sisältöjään esimerkiksi Wikipedian, GeoNamesin, Internet Movie Databasen (IMDB) Linked data -varantoihin. Calaisin avulla sisällöntuottaja voi jakaa sisältöjensä semanttista metadataa muun muassa hakukoneille, uutiskeräimille ja erilaisille suosittelupalveluille.

BBC:n semanttinen musiikkiprojekti

BBC Music Beta -projektissa tuotetaan semanttisesti linkitettyjä ja annotoituja sisältöjä artisteista. Projektissa hyödynnetään Linked data -palveluja, muun muassa MusicBrainz-palvelua, joka on musiikkiin keskittyvä metadatapankki.

Glue

Glue on selaimeen asennettava lisäke, joka kerää tietoa loppukäyttäjän verkkokäyttäytymisestä (vierailluista sivuista, tehdyistä toimista sivuilla, kuten kommentoinnit, tykkäämiset jne.). Glue vertaa loppukäyttäjän käyttäytymistä muihin käyttäjiin ja antaa sen perusteella suosituksia loppukäyttäjää mahdollisesti kiinnostavista sisällöistä, kuten musiikista, elokuvista ja kirjoista.

Freebase

Freebase on avoin, semanttisesti rakenteista dataa sisältävä tietokanta. Tietokantaan on haravoitu datajoukkoja (datasets) muun muassa Wikipediasta ja MusicBrainzista. Tietokannan rakentamiseen voi osallistua kuka tahansa esimerkiksi muokkaamalla tietokannan sisältämää informaatiota tai lataamalla uusia datajoukkoja tietokantaan.

DBpedia

DBpedia on linkitetyn datan (linked data) laajimpia varantoja verkossa. DBpedia tislaa rakenteista dataa Wikipediasta ja antaa tämän datan kaikkien vapaaseen käyttöön verkossa.

Data.gov

Julkisdatan avaamistrendi on RWW:n mukaan voimistunut huomattavasti. Data.gov on Yhdysvaltojen hallinnon avaus tuohon suuntaan. Avoimesta datasta tässä blogissa sorvipenkki.wordpress.com/tag/avoin-data.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: