//
kirjastopalvelut, verkkopalvelut

Library 2.0 Gang sosiaalisista ohjelmistoista

Vuoden 2009 viimeisessä Library 2.0 Gang -podcastissa (Library 2.0 Gang 12/09: Social Software in Libraries) aiheena olivat

  • sosiaaliset ohjelmistot (social software Wikipediassa) ja sosiaalisen median verkkopalvelut
  • mitä merkitystä niillä on kirjastoille
  • mitä kirjastojen pitäisi huomioida ohjelmistojen käyttämisessä
  • fyysisen ja virtuaalisen kirjaston suhde.

Paneeliin osallistuivat Richard Wallis, Meredith Farkas, John Blyberg, Char Booth, Marshall Breeding, Nicole Engard ja Carl Grant. Hyvä keskustelu, jossa on samoja teemoja kuin Jaakko Sannemannin mainiossa blogikirjoituksessa Vuosi 2009: Verkkopalvelut 1.

Muutamia paneelissa esitettyjä ajatuksia: kaikki sosiaaliset ohjelmistot ja palvelut eivät ole kaikille kirjastoille tarpeellisia, mutta kirjastojen olisi hyvä tuntea jossain määrin tarjontaa, jotta osattaisiin valita omiin tarpeisiin sopivimmat työvälineet. Sosiaaliset ohjelmistot ovat yksi väline muiden joukossa saada kirjastonkäyttäjä ja kirjastokokoelma kohtaamaan.

Suunnitelmallisuus ja kirjastonkäyttäjien tarpeiden huomiointi nostettiin merkittäväksi tekijäksi työvälineiden onnistuneessa käyttöönotossa. Sosiaaliset ohjelmistot ja niissä tuotetut sisällöt olisi hyvä integroida osaksi kirjastojärjestelmiä. Farkas totesi nykyisissä toteutuksissa ongelmana olevan se, että ne on suunniteltu yleensä vain tietylle kirjastojärjestelmälle. Sisältöjen käytettävyyden kannalta tärkeää on, että ne olisivat eri järjestelmien ja verkkopalvelujen  hyödynnettävissä mahdollisimman helposti.

Yksi keskustelun pääpointeista oli se, että sosiaaliset ohjelmistot, palvelut ovat yksi osa kirjastojen palveluja. Ne eivät ole itsetarkoitus eivätkä fyysisten palvelujen korvike. Verkko- ja fyysiset palvelut – vähän kuin pipo ja villasukat. Sekä pipoa että sukkia tarvitaan eivätkä ne sulje pois toisiaan.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: