//
kirjastopalvelut, tiedonhaku, tiedonhallinta, verkkopalvelut

Selvitys Ruotsin kaukopalvelusta

Ruotsin Kansalliskirjasto julkaisi tammikuussa kaukopalveluselvityksen, jossa tehdään esitys siitä, mihin suuntaan Ruotsin kirjastojen kaukopalvelua tulisi kehittää (Lätt att hitta – lätt att låna : utredningen av bibliotekens fjärrlån är nu klar, 19.1.2010).

Annette Johanssonin ja Nils G. Storhagenin raportti Lätt att hitta – lätt att låna on ladattavissa täältä: www.kb.se/Dokument/Bibliotek/utredn_rapporter/2010/fj%C3%A4rrl%C3%A5neutredn_ajohansson_ngstorhagen_jan2010.pdf

Selvitys asettaa kirjastojen tiiviimmän kaukopalveluyhteistyön visioksi, että kansalaisilla olisi yhtäläinen mahdollisuus päästä käsiksi haluamaansa informaatioon riippumatta siitä, mitä kirjastoa hän käyttää. Kaukopalvelun tulisi selvityksen mukaan olla mahdollisuuksien mukaan maksuton kirjastonkäyttäjälle. Vision mukaan ruotsalainen kaukopalvelu tulee olemaan hyvin virtaviivaistettu palvelu, joka tekee tiedonhaun ja tiedon saannin mahdollisimman yksinkertaiseksi kirjastonkäyttäjälle.

Tavoitteeseen pääsemiseksi pitäisi raportin mukaan tiivistää kaukopalveluyhteistyötä, yhdenmukaistaa -käytäntöjä ja pyrkiä kansalliseen yhteisluetteloon. Yhteiset käytännöt ja säännöt helpottavat paitsi kirjastonkäyttäjän elämää, myös kaukopalvelutyötä kirjastoissa. Selvityksen mukaan myös kaukopalvelun työprosesseja tulisi automatisoida Tanskan malliin mahdollisimman pitkälle.

Kaukopalvelutoiminta pyörii tällä hetkellä LIBRIS-järjestelmän tarjoamien palvelujen avulla. Näitä ovat muun muassa LIBRIS-yhteisluettelo, -verkkohaku ja -tilastotietokanta. Lisäksi käytössä on työkalu kaukopalvelun hallinnointiin. Kehitystyötä tehdään kansalliskirjastossa. Johanssonin ja Storhagenin mukaan LIBRIS olisi pohjana myös kaukopalvelun uudistamisessa.

Selvitys heittää tavoitteeksi myös kaukopalveluyhteistyössä olevien kirjastojen yhteisen asiakaskortin (ns. Sverigekort), jonka avulla kirjastonkäyttäjä voisi asioida missä tahansa yhteistyökirjastossa.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: