//
kirjastopalvelut, tiedonhallinta, verkkopalvelut

Ting-palvelut julkaistaan maanantaina 8.3.2010

Kööpenhaminan ja Århusin kirjastojen Ting-ohjelmistolla toteutetut uudet verkkosivut julkaistaan maanantaina 8.3.2010. Uusissa verkkosivuissa on yhdistetty perinteinen kirjaston kotisivu ja näyttöluettelo.

Tingin hakutuloksessa esitetään kokonaisvaltaisesti tietoja kirjastojen fyysisistä kokoelmista, esimerkiksi tietyn teoksen saatavuustiedot. Nämä tiedot tulevat kirjastojärjestelmästä, mutta kirjastojärjestelmän lisäksi hakutuloksessa voidaan esittää tietoja muista varannoista, joihin kirjastot tarjoavat pääsyn, kuten erilaisiin äänite-, e-kirja- ja verkkolehtiaineistoihin.

Palvelu tarjoaa lisäksi monenlaista lisäinformaatiota teoksista, kuten kansikuvia ja otteita teoksista.

Ting merkitsee isoa siirtymää perinteisestä yhden järjestelmätoimittajan tarjoamasta tuotteesta kohti eri järjestelmäntoimittajien tarjoamien järjestelmien muodostamaa modulaarista kokonaisuutta. Järjestelmät ovat avointa lähdekoodia ja pohjautuvat palvelukeskeiseen arkkitehtuuriin (Service Oriented Architechture, SOA). Siirtymän tavoitteena on parantaa mahdollisuuksia joustavampaan, nopeampaan ja asiakaslähtöisempään palvelujen kehittämiseen.

Palvelu hyödyntää avoimen lähdekoodin ohjelmistoja kuten Drupal ja Lucene. Näiden lisäksi on tehty omaa ohjelmointityötä. Ting-ohjelmisto tullaan julkaisemaan GPL-lisenssillä (GNU Affero GPL 3 ja GPL 2). Ohjelmiston kehittämiseen voi osallistua ja sen voi ottaa käyttöönsä kuka tahansa. Hankkeen yhteyteen on tarkoitus perustaa kehittäjäyhteisö kaikille ohjelmistoa käyttäville kirjastoille ja yhteistyökumppaneille.

Kirjastojärjestelmä tulee edelleen pyörittämään Kööpenhaminan ja Århusin kirjastojen peruspalveluita (lainaus, palautus jne.). Ting tulee toimimaan ensisijaisena hakuliittymänä kirjastojen kokoelmiin. Muun muassa bibliografiset tietueet noudetaan kirjastojärjestelmistä päivittäisellä ajolla Tingiin. Tulevaisuudessa Tingiin tuodaan kirjastojärjestelmistä myös tilastollista dataa lainausliikenteestä. Tällä datalla pyritään parantamaan hakutuloksia.

Ting-palvelujen osoitteet

Via Ting-blog (Lancering af nye hjemmesider den 8. marts 2010) ja Gitte Barlach. Kirjastolehden numerosta 1/2010 löytyy Tingistä kirjoittamani juttu (Suuria tavoitteita, parempia palveluja).

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: