//
avoimuus, seminaarit

Avoin tieto Suomessa: Tietoyhteiskunta ja tiedon avaaminen -sessio

Kristiina Pietikäinen: Tiedon saatavuuden edistäminen

Liikenne- ja viestintäministeriöllä on työn alla tietoyhteiskuntastrategia, jonka eräitä teemoja tullee olemaan avoimuus ja kestävä kehitys. Vuoden 2010 loppuun työskentelevä Julkisen tiedon saatavuus -työryhmä puolestaan miettii datan avaamiseen liittyviä kysymyksiä. Työryhmän tavoitteena on avata julkista tietoa ja arvioida julkisen informaation saatavuuteen liittyviä keskeisiä tarpeita ja haasteita.

Erilaisia, laadukkaita rekistereitä on suuri määrä, ja ratkaistavana on muun muassa kysymys siitä, miten avata nämä rekisterit ja millaisella rahoituksella. Työryhmä pyrkii myös vaikuttamaan julkisen sektorin tuottaman tiedon uudelleenkäytön helpottamiseen Euroopassa sekä ottaa huomioon EU:n linjaukset kansallisessa työssä.

Vaikka ratkottavana on monia kysymyksiä, Pietikäisen mukaan LVM:n lähtökohta toisaalta on, että tehdään nyt jotain konkreettista ja saadaan liikettä tässä asiassa kentällä.

Antti Poikola: Johdatus julkishallinnon datan avaamiseen

Ajatuksesta sinällään ei ehkä tarvi enää keskustella: julkisen hallinnon datan avoimuus ymmärretään järkeväksi ja kannatettavaksi. Ajatusta on myös hierottu pitkään; Valtiovarainministeriö esitti jo 1994, että tieto tulee kerätä vain kerran ja yhteiskunnalle edullisemmalla tavalla ja että tarpeettomasta ja päällekkäisestä tiedonkeruusta pitää luopua. Nyt pitää miettiä, että miten dataa avataan. Resurssit, vastuut, tekniikka, tiedon luotettavuuteen liittyvät kysymykset jne.

Tarvitaan myös käytännön esimerkkejä, idean ”popularisointia”. Yksi mainio kotimainen esimerkki on Mikko Heikkisen työstämä rajapinta Eduskunnan äänestystietoihin (Rajapinta eduskunnan äänestystietoihin, 3/2010).

Datan avaamisessa voi lähteä liikkeelle pienestä. Avaamisprosessia on kuvattu havainnollisesti Julkinen data -oppaassa. Tärkeää on myös pyrkiä herättämään vuorovaikutusta kehittäjäyhteisön kanssa.

Suomen datakatalogi avatuista datavarannoista on tuloillaan. Tällä hetkellä katalogin työversio on osoitteessa data.suomi.fi.

Mainokset

Keskustelu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: Yhdistetty avoin tieto Suomessa -seminaari « Sorvipenkki - 28.03.2010

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: