//
avoimuus, seminaarit

Avoin tieto Suomessa: teknologinen, valtionhallinnon ja viestinnän näkökulma

Suvi Lindénin, Eero Hyvösen ja Olli-Pekka Rissasen esitykset Bambuserissa http://bambuser.com/channel/apoikola/broadcast/648145

Eero Hyvönen: Linked open data – yhdistetty avoin tieto

Avoin tieto ei saa olla vain ihmisluettavassa muodossa, vaan koneluettavuus on huomioitava. Hyvönen esitteli linkitetty data (linked data) -käsitettä, joka on yksi vastaus kysymykseen, miten avoin data tulee julkaista verkkoon.

Linkitetyn datan idean esitti Tim Berners-Lee (Linked Data). Perusidea on se, että

  1. käsitteille ja objekteille annetaan Uniform Resource Identifier (URI) -tunniste. URI voi olla www-osoite eli Uniform Resource Locator (URL) tai nimi eli Uniform Resource Name (URN)
  2. näitä tunnisteita käyttämällä muut käyttäjät löytävät samat resurssit
  3. näistä linkitetyistä sisällöistä tulisi myös tarjota lisäinformaatiota jotain standardia käyttämällä, esimerkiksi RDF
  4. linkitettyjä sisältöjä tulisi linkittää myös muihin URI-tunnistein merkittyihin käsitteisiin ja objekteihin, jolloin syntyy käsitteiden ja objektien verkosto.

Lopputuloksena linkitetystä datasta syntyy semanttinen verkko Internetin sisälle. Ajatusta pidemmälle vietynä meillä ei olisi enää yksittäisiä, eristettyjä datavarantoja vaan useita datavarantoja, joiden sisällöt olisivat muun muassa keskenään yhdisteltävissä.

Linkitetyn datan esiversio syntyi Hyvösen mukaan Wikipediasta, josta luotiin linkitettyyn dataan perustuva koneluettava DBpedia. DBpediaan on puolestaan kytketty useita erilaisia linkitettyyn dataan perustuvia datavarantoja.

Yksi lähtökohta edetä linkitetyn dataverkoston kehittämisessä on laajentaa Kulttuurisampoa, joka on käytännön esimerkki linkitettyyn dataan perustuvasta palvelusta. FinnONTO-tutkimushankkeen ohessa ollaan rakentamassa ontologiainfrastruktuuria, jossa tietoa tuotetaan siinä muodossa, että se automaattisesti linkittyy muuhun kyseiseen asiaan liittyvään tietoon.

FinnONTO-tutkimus aloittaa myös jatkohankkeen FinnONTO 2.0 (2010 – 2012), jossa aiheena ovat muun muassa tiedon semanttinen yhdistäminen. Sovellusalueina ovat muun muassa kirjastot, biologia ja teollisuus.

Olli-Pekka Rissanen: Valtionhallinnon IT-näkökulma

Valtiovarainministeriö lähestyy aihetta tuottavuuden kannalta. Oikein tehty datan avaaminen lisää muun muassa uudellenkäytettävyyttä, joka puolestaan lisää tuottavuutta. Yksi syy datan avaamiselle on myös se, että siten parannetaan julkista palvelua.

Tällä hetkellä on meneillään useita tähän kytkeytyviä hankkeita. Yksi arkkitehtuurityötä tekevistä tahoista on Kansallinen digitaalinen kirjasto (KDK) -hanke. Tätä taustatyötä tarvitaan samalla, kun ajetaan datan avaamista. Kaikilla näyttää olevan sama tavoite, mutta Rissasen mukaan yhteisiä pelisääntöjä on löydettävä vieläkin enemmän. Valtiovarainministeriölle ollaan tarjoamassa ohjaajan roolia ja ministeriö on ottamassa roolin vastaan. Tarkoitus on muun muassa lainsäädännön keinoin vahvistaa avoin data -kehitystä.

Mikael Jungner: Viestinnän näkökulma

Mikael Jungnerin esitys Bambuserissa kahdessa osassa

Datan jakaminen halpaa: ihmisten välisten transaktioiden kustannukset nolla tai lähellä nollaa. Internettiin on syntynyt pilvin pimein tapoja jakaa dataa ja tämän ympärille voi syntyä voitollista liiketoimintaa, josta esimerkkinä vaikkapa Google. Jungner pohti, miten tätä kehitystä voisi ruokkia Suomessa.

Suomessa yhtenä ratkaistavana kysymyksenä on lainsäädäntö, jolla pyritään muun muassa varjelemaan nykyiset ansaintamallit. Jungner peräänkuulutti uudenlaista sisältöjen ja toiminnan ekosysteemiä, jossa sisällöt ovat avoimia ja tekniset ratkaisut mahdollistavat itsensä ilmaisun ja jo olemassa olevien sisältöjen hyödyntämisen.

Yksi ratkaisu tällaisen ekosysteemin synnyttämiseen on Jungnerin mukaan Yleisradio, joka on julkaissut sisältöjään Yle Areenan kautta. Ylen arkistossa on noin 2 miljoona tuntia sisältöjä, jotka kuuluvat kaikille ja jotka odottavat avaamista.

Mainokset

Keskustelu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: Yhdistetty avoin tieto Suomessa -seminaari « Sorvipenkki - 29.03.2010

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: