//
avoimuus, seminaarit

ITK 2010 : ohjelmistosessiot

Hämeenlinnassa järjestettiin huhtikuussa Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa (ITK) -konferenssi. Muistiinpanoja tulee kolmessa neljässä osassa:

  1. ohjelmistosessiot
  2. peleistä
  3. tulevaisuudesta
  4. teknologiasta.

Avoin koulu -hanke

Elias Aarnio taustoitti Avoin koulu -hanketta muun muassa oppilaitosten IT-ongelmilla, joihin kuuluu se, että oppilaitosten IT-hankintoja saatetaan tehdään kuntien muun IT-infran ehdoilla. Resurssit IT-hankintoihin vaihtelevat suuresti, mistä on seurannut alueellista epätasa-arvoa.

Hankkeen taustalla on Suomen avoimen lähdekoodin keskus COSS jäsenyrityksineen. Avoin koulu -hankkeen yhtenä tavoitteena on tarjota oppilaitosten tarpeisiin vastaava ohjelmistopaketti, johon kuuluvat ATK-sovellukset on julkaistu avoimen lähdekoodin lisenssillä.

Ohjelmisto tarjoaa ns. Peruskymppi-ohjelmistot; nimi tulee siitä, että taustaksi kartoitettiin oppilaitosten tarpeita ja esiin nousi 10 perustoiminnallisuutta. Pohjana on muun muassa avoimen lähdekoodin Elgg-yhteisösovellus (samantapainen kuin Facebook), Zimbra-sähköpostiympäristö ja OpenMeetings-videoneuvotteluohjelmisto, joka on eräänlainen avoimen lähdekoodin versio Adobe Connect Prosta. OpenMeetings ei ole vielä täysin kypsä sovellus, mutta soveltuu esimerkiksi etäohjaukseen pienissä ryhmissä.

Avoin koulu -hankkeessa mukana olevat yritykset ovat sitoutuneet julkaisemaan hankkeen alla tehdyt sovellukset avoimen lähdekoodin lisensseillä.

Hankkeen kaksi vaihetta

  1. tarjotaan oppilaitoksille itse asennettavaksi tai palvelutuotteena käytettäväksi olemassa olevia avoimia ohjelmistoja ja perustetaan yhteisö tueksi
  2. aletaan tehdä uusia ohjelmistoja niihin tarpeisiin, joihin ei vielä ole ohjelmistoja. Tähän kuuluu myös arvolupaus, että sovellukset suunnitellaan modulaarisiksi komponenteiksi SOA-periaatteita noudattaen ja julkaistaan avoimella lisenssillä EU:n osor.eu-palvelussa.

Tekniseltä ratkaisultaan Peruskymppi-paketti on pyritty kokoamaan niin, että mahdollisimman moni toiminnallisuus olisi käytettävissä selaimen kautta.

Demo löytyy osoitteesta avoinkoulu.fi
Hankkeen dokumentaatio osoitteesta avoinkoulu.coss.fi

Session lopuksi yleisöstä esitettiin kysymys, mitä lisäarvoa avoin lähdekoodi ja muun muassa lisenssimaksujen puuttuminen tuo. Yksi lisäarvo  on hankintahinnan osalta ilmaisuus. Tietyssä taloudellisessa tilanteessa tämä on perusteltu valinta. Osaaville ylläpitäjille ohjelmistojen muokattavuus on mainio bonus.

Mobiilioppiminen ja LeMill

HAMK:issa on käytetään mobiililaitteita opetuksessa pelimäisin keinoin. Älypuhelimet ja kannettavat täydentävät perinteistä oppikirjoihin perustuvaa työvälinevalikoimaa. Teknologiaa pyritään hyödyntämään just in time -oppimisessa, jossa oppimiskokemusta kytketään ongelmanratkaisuun. Just in time -oppimisesta kirjoittaa muun muassa Jorma Enkenberg (Oppimisesta ja opetusmalleista yliopistokoulutuksessa).

LeMill on puolestaan wikimäinen, avoin oppimisympäristö, joka sisältää myös opetusresursseja muun muassa opettajien hyödynnettäväksi. Oppimisympäristö on rakennettu osana EU-projektia. ITK:ssa käytiin keskustelua opetusmateriaalien jakamisesta: onko materiaalien jakaminen avoimesti ok vai ei. Eräiden oppilaitosten politiikka kieltää materiaalien luovuttaminen kaikkien käyttöön herätti vasta-argumentteja: avoimet, kaikkien saatavilla olevat opetusmateriaalit ovat mainos oppilaitokselle. Avoin, yhteisöllinen tapa kehitttää opetusmateriaalia voi olla tehokas toimintatapa, ja materiaalien jakaminen palvelee kaikkia.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: