//
seminaarit

ITK 2010 : teknologiasta

ITK 2010:n päätteeksi filosofi Johannes Ojansuu tarjosi erinomattain täyteläisen kattauksen filosofista pohdintaa teknologian ja ihmisen välisestä suhteesta. Filosofisen esityksen referointi on haaste ja tehokas tapa osoittaa tietämättömyytensä, mutta siitä huolimatta. Varoituksen sanana ajatuskuprut tässä tekstissä johtuvat varmimmin minun muistiinpanoistani.

Pohjustuksena kaksi lähestymistapaa olemiseen:

  1. ymmärryksen vanhuus, johon kuuluu eräänlaisen rajan tajuaminen. Kyse on kulttuurisesta tilasta, jossa asennoidutaan luontoon siten, että luontoa ei lähdetä voittamaan. Olemiseen kuuluu rajallisuuden asenne ja tämän rajallisuuden kunnioittaminen
  2. ymmärryksen nuoruus, johon kuuluu utopia, jumalallisuuden tavoittelu. Ymmärryksen nuoruuteen liittyy myös itsepintainen halu päästä jonnekin muualle.

Teknologia ja tekniikka kytkeytyvät jompaan kumpaan. Teknologiaan liittyy sekä positiivisia että negatiivisia asenteita. Lähtökohtana pitäisi Ojansuun mukaan olla se, että teknologia on. Se ei ole hyvää tai huonoa. Voidaan kysyä, kumpi oli ensin: homo sapiens vai homo faber (apuvälineitä käyttävä ihminen)? Ihminen on välineitä käyttävä olento, ja teknologia on ihmiseen kuuluva piirre. Teknologian kritisointi on Ojansuun mukaan tavallaan ihmisyyden kritisointia.

Ojansuu piti liian suppeana ajatusta siitä, että ”tekniikka on väline” ja että tekniikka on välineiden käyttämistä. Tekniikalla pitäisi olla kytkös siihen, mitä on olla hyvä ihminen. Se ei ole erillinen saareke ihmisyydestä. Tekniikassa on kyse ihmisen luontosuhteesta. Tähän liittyy kolme ajatustapaa:

  1. Tekniikka on taito. Ihmisen tehtävä on tietää, missä hän on osana kosmosta. Ihminen toteuttaa omaa paikkaansa kosmoksessa olemalla järjellinen. Hyveellisyys ja tekniiikka liittyvät tässä ajattelutavassa toisiinsa.
  2. Ihminen erottautuu kosmoksesta. Tämä ajattelutapa vallitsi 1600 – 1700 -luvulla. Ihminen halusi voittaa luontonsa, ja luonto koettiin joksikin, jossa on jotain voitettavaa. Ihmisen ei ajateltu kuuluvan luontoon. Ihmisen ajateltiin hallitsevan luontoa ja saavuttaa jumalaan aseman järjellään, tieteellä ja teknologialla. Tekniikka oli instrumentti ja se erotettiin hyveestä.
  3. Nyt olemme Ojansuun mukaan tilanteessa, jossa tieteen ja teknologian kehityksen myötä voidaan siirtyä biologisesta luonnosta luontoon, jonka voimme luoda itse. Näin ainakin kuvitellaan. Osa tätä kehitystä ovat muun muassa medikalisaatio ja geenimanipulaatio. Olemme menossa uudenlaiseen luontosuhteeseen, mikä ei ole ongelmatonta. Ihminen kykenee manipuloimaan itselleen uudenlaisen todellisuuden, eikä tässä ole sinällään mitään teknistä vikaa. Tämä on ihmisen tapa suhtautua luontoon teknologisesti ajattelevana olentona.

Haasteena tulevaisuudessa on saada opit, traditiot ja käytännöt rakentumaan homo sapiensin kasvattamiseen moraalisiksi toimijoiksi. Tähän kytkeytyy myös se, että Ojansuun mukaan enää ei välttämättä ole homo sapiensia sellaisenaan. Nuori alkaa olla lähes erottamaton osa esimerkiksi tietokonetta ja ylipäätään teknologiaa, eikä tätä tule nähdä Ojansuun mukaan negatiivisena.

Mitä tarkoittaa homo faberin kasvattaminen? Kun ihminen on luomassa omaa luontoaan, miten ihminen pitäisi kasvattaa tässä tilanteessa? Miten luoda moraalinen suhde luontoon? Miten kasvattaa nuoria nykytilanteessa? Ojansuun mukaan teknologiakasvatuksessa tarvitaan ns. pitkän käden etiikkaa, johon kuuluu ajatus siitä, että tekomme ja valintamme eivät kohdistu vain lähelle vaan pitkälle tulevaisuuteen. Meidän pitää yhdistää tekniikka ja hyve, kytkeä tämä ihmisenä olemisen taitoon. Meidän tulee yhdistää teknologian ydin siihen, mitä on olla ihminen.

Mainokset

Keskustelu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: ITK 2010 : ohjelmistosessiot « Sorvipenkki - 06.06.2010

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: