//
avoimuus, kirjastopalvelut, verkkopalvelut

Kirjastodatan hyödyntäminen muiden verkkopalvelujen kehittämisessä

John Mark Ockerbloom antaa kiinnostavan esimerkin, kuinka kirjaston julkaisemaa dataa voidaan hyödyntää muiden verkkopalvelujen kehittämisessä. Ockerbloom kertoo blogissaan (Making discover smarter with open data, 5/2010, Everybody’s Libraries), kuinka hän hyödynsi Kongressin kirjaston julkaisemaa Library of Congress Subject Headings -luetteloa The Online Books Page -palvelunsa hakutoimintojen kehittämisessä.

Ockerbloom rakensi Kongressin kirjaston asiasanaluettelon pohjalta oman varkkopalvelunsa aihekartat (subject maps), joiden avulla puolestaan käyttäjä voi selailla The Online Books Page -palvelun sisältöjä. Kongressin kirjaston asiasanaluetteloon voi tehdä hakuja verkossa olevan käyttöliittymän kautta tai lataamalla luettelon omalle koneelle.

Ockerbloomin mukaan yksi tapa tehdä kirjastodataa entistä käyttökelpoisemmaksi on tämän datan saatavuuden parantaminen muun muassa ohjelmointirajapintojen, semanttisten XML-formaattien ja ilmaisen, rajoittamattoman datan hyödyntämismahdollisuuden avulla.

Mainokset

Keskustelu

2 thoughts on “Kirjastodatan hyödyntäminen muiden verkkopalvelujen kehittämisessä

  1. Joku, joka ei ole allekirjoittaneen tavoin jäävi Apps4Finland -kilpailun järjestelyssä voisi tehdä ehdotuksen tai sovelluksen, joka hyödyntää hiljattain avattua HelMet -aineista. Ei haittaa, vaikka olisi kopio jossain ulkomailla tehdystä.

    Posted by apoikola | 01.08.2010, 12:10 pm
  2. Niin noita käytännön esimerkkejä tässä kaivataan, että avaamista voidaan perustella jollain muullakin kuin vetoamalla avoimuuden periaatteisiin?

    Posted by Sami Varjo | 04.08.2010, 9:11 am

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: