//
aineistot, seminaarit, verkkopalvelut

Järjestelmät, sisällönkuvailu, data : Shulman ”Words … will not stay in place: cataloging and sharing image collections”

Esityksen abstrakti: James Shulman, Words … will not stay in place: cataloging and sharing image collections.

Shulmanin esitys oli puolustuspuhe sisällönkuvailulle. Shulman esitteli  Andrew W. Mellon -säätiön perustamaa ARTstor-palvelua. Kyse on kuvapalvelusta, joka sisältää noin 1,1 miljoonaa kuvaa 190 kuvakokoelmasta (6/2010). Toiminta käynnistyi kuvakirjastopalveluna, mutta palvelussa haluttiin hyödyntää verkostoa, joka syntyi palvelua käyttävistä yliopistoista ja muista toimijoista.

Sisällönkuvailuun omaksuttiin wikipediamainen strategia eli työhön sai osallistua useita toimijoita. Lisäksi palveluun rakennettiin eräänlainen amazonmainen suosittelutoiminto: tutkijat ja opettajat ryhmittelevät kuvia tietynlaisiksi kokonaisuuksiksi oppituntiensa perusteella. Toiminto tuo esimerkiksi näkyviin tietystä kuvasta, mihin muihin kuviin kyseinen kuva on yhdistetty. ARTstor tekee kuville siis ikään kuin saman kuin Amazon tuotteilleen.

Shulman korosti esityksessään sisällönkuvailun merkitystä. Visuaalisuus ei vähennä asiasanoituksen merkitystä. Sisällönkuvailu tehostaa kuvan löydettävyyttä ja välittää kuvasta informaatiota, joka ei välttämättä käy ilmi kuvasta itsestään (esimerkiksi kuvan ottaja, ottoaika, -paikka).

Gernsheim Photographic Corpus of Drawings

Shulman nosti esiin ARTstoren osaprojektia Gernsheim Photographic Corpus of Drawings. Kyse Walter Gernsheimin valokuvausprojektista, jossa hän valokuvasi eurooppalaisten taiteilijoiden piirustuksia. Gernsheim antoi digitoida kokoelmansa ARTstoreen. Digitoidun kokoelman hallintaan haluttiin yhteisöllisiä elementtejä.

Sisällönkuvailun haasteita lisää muun muassa se, että Gernsheim käytti kuvista tekemissään muistiinpanoissaan koodeja, joita oli vaikea ohjelmallisesti muuttaa asiasanoiksi, esim. W saattoi merkitä sekä valkoista liitua (white chalk) että vesivärejä (watercolor).

Kuvista kootaan metadataa erilaisista lähteistä. Tämän lisäksi kuvatiedoston yhteyteen annetaan tilaa käyttäjille tehdä esimerkiksi julkisia tai yksityisiä muistiinpanoja kuvasta. Tarkoitus on luoda tilaa myös tietyille käyttäjäryhmille tuottaa kommentteja tai linkityksiä kuviin. Näiden jossain mielessä auktorisoitujen/legitimoitujen käyttäjien tuottamat sisällöt ovat kaikkien ARTstoren yhteistyöinstituutioiden näkyvillä. Nämä sisällöt parantavat Shulmanin mukaan kuvien löydettävyyttä.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: