//
kirjastopalvelut, seminaarit, verkkopalvelut

Järjestelmät, sisällönkuvailu, data: Svensson, Jahns, PDF, CSV, RSS and other Acronyms

Esityksen abstrakti: Lars G. Svensson, Yvonne Jahns: PDF, CSV, RSS and other Acronyms: Redefining the Bibliographic Services in the German National Library

Saksan kansalliskirjasto siirsi tammikuussa 2010 palvelujaan yhä enemmän verkkoon: kansalliskirjasto korvasi kansallisbibliografiansa paperi- ja CD-ROM-version verkon kautta saatavilla olevalla versiolla (Katalog der Deutschen Nationalbibliothek). Tavoitteena on kehittää verkon kautta saatavilla olevaan kansallisbibliografiaan erilaisia lisäpalveluja, esimerkiksi mahdollisuus tilata erilaisin hakukriteerein määriteltyä RSS-syötettä bibliografiasta eli eräänlainen uutuusseuranta. Luettelon tietoja ja hakutuloksia voi ladata erilaisissa tiedostomuodoissa, esim. CSV, PDF ja RDF.

Kansalliskirjasto tutkii erilaisia mahdollisuuksia bibliografisen datan jakamiseen, esimerkiksi mahdollisuutta integroida viitausten hallintaohjelmistoja palveluun. Suunnitelmissa on ympätä luettelon bibliografisiin kuvailuihin metadataa myös COinS-formaatissa (ContextObjects in Spans), mikä helpottaa datan hyödyntämistä eri tavoin verkossa. Tavoitteena on helpottaa käyttäjien mahdollisuuksia käyttää bibliografista dataa esimerkiksi Firefox-selaimen Zotero-lisäpalikalla. Integrointia kaavaillaan myös RefWorksiin ja EndNoteen.

Luetteloitavien verkkojulkaisujen kasvava määrä on asettanut paineita miettiä näiden osalta luettelointiprosessia. Tällä hetkellä Saksan kansalliskirjasto testaa indeksointi- ja luokitteluohjelmistoja. Testeissä selvitetään muun muassa erilaisten dokumenttityyppejä, niihin kohdistuvia luettelointivaatimuksia ja automaattisesti indeksoitujen julkaisujen haettavuutta. Erilaisten tietokoneavusteisten työkuvioiden toivotaan helpottavan sisällönkuvailijoiden työpanoksen kohdistamista ammatillisesti vaativampiin sisällönkuvailutehtäviin.

Mainokset

Keskustelu

2 thoughts on “Järjestelmät, sisällönkuvailu, data: Svensson, Jahns, PDF, CSV, RSS and other Acronyms

  1. Uuh, loistavaa että datan käytettävyyttä mietitään käytettävän muissakin konteksteissa kuin kirjaston omissa ja että kirjasto aktiivisesti yrittää helpottaa tilannetta. Tätä sen pitäisi olla! Esim. viitteidenhallinta on mitä suurimmidssa määrin metadatan käsittelyä, mutta vasta nyt RefWorksin yms. vuoksi kirjastot yrittävät olla hyödyksi ja avuksi. Hyvä saksalaiset!

    Posted by mace | 19.09.2010, 6:20 pm

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: