//
kirjastopalvelut, seminaarit, verkkopalvelut

Järjestelmät, sisällönkuvailu, data: Wallis, The Semantic Web and Libraries : A Linked Data Journey

Esityksen diat: Richard Wallis, The Semantic Web and Libraries : A Linked Data Journey

Talis-yhtiön puhemies Richard Wallis puhui semanttisesta webistä ja mitä se voi tarkoittaa kirjastoille. Eräs semanttisen webin puolella toimiva yritys, jossa Talis on mukana, on uberclic.org. Uberclic.org on palvelu, joka keskittää useiden eri datalähteiden sisältöjä. Yhden palvelun kautta on haettavissa dataa eri lähteistä. Palvelu pyrkii hyödyntämään semanttisen webin teknologioita. Esittelyvideo http://www.youtube.com/watch?v=JctenmbFevk

Yksi esimerkki semanttiseen webiin kytkeytyvästä näyttöluettelosta on Kungliga Bibliotekin LIBRIS (esitys aiheesta Making a Library Catalogue Part of the Semantic Web?).

Semanttista webiä pohjusti dokumenttien web (the web of documents), jossa on kyse keskenään linkitettyjen ja ihmisluettavaksi tarkoitettujen dokumenttien verkostosta. Nämä linkit eivät sisällä merkityksiä; järjestelmä ei tiedä, miksi linkki vie tietyltä sivulta tietylle sivulle. Periaatteessa voidaan olettaa, että kyse on positiivisesta linkistä, koska yleensä emme linkitä dokumentteihin, joista emme pidä. Tälle on toki poikkeuksensa. Dataweb (erittäin kökkö suomennos, sujuvampia käännöksiä?, the web of data) on keskenään linkitetyistä käsitteistä (statements) syntyvä globaali verkosto. Siinä missä dokumenttien web on ihmisluettavia dokumentteja, dataweb on kokoelma koneluettavia tiedostoja ja tietoa.

Tärkeää on linkitysten muoto. Kirjastomaailma käyttää monenlaisia standardeja (kuten MARC 21, ONIX, RDA, MARC XML, SRU/SRW), mutta Wallis toivoi kirjastojen hyödyntävän yhä enemmän yleisiä web-standardeja.

Kovaa hehkutusta tuli linkitetylle datalle (linked data), jota on ryhdytty hyödyntämään valtioiden avoin data -hankkeissa (esimerkiksi Yhdysvaltojen data.gov). Linkitettyä dataa hyödyntävät myös muun muassa New York Times ja BBC, jonka kanssa Talis tekee yhteistyötä. Talis on ollut mukana rakentamassa BBC:n semanttista webiä hyödyntävää luontosivua, joka imee datansa muun muassa Wikipedian semanttisesta versiosta, DBpediasta.

Kirjastojen MARC-formaatti on Wallisin mukaan hyvää dataa, josta voi alkaa semantiikan lisäämisen ja linkittämisen. Wallis paiskoi palloa kansalliskirjastoille, joista esimerkiksi Kungliga biblioteket on tehnyt töitä semanttisen webin puolella LIBRIS-järjestelmänsä kanssa. Wallis kuulutti myös luettelodatan avaamista.

Kirjastojen taivalta semanttisen webin saralla voi seurata muun muassa W3C Library Linked Data Incubator Group -ryhmän sivuilta.  Twitterissä #lldata.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: