//
kirjastopalvelut, seminaarit, tiedonhallinta, verkkopalvelut

Järjestelmät, sisällönkuvailu, data: Vatant, Porting library vocabularies to the Semantic Web, and back

Esityksen abstrakti: Bernard Vatant, Porting library vocabularies to the Semantic Web, and back : A win-win round trip

Vatantin pääväittämä: sanastojen rooli on kriittinen kirjastojen ja webin suhteessa. Semanttisen webin periaatteet ovat lähempänä kirjastotiedettä kuin alkuaikojen web, joka painottui informaatiolähteiden saatavuuteen URL-osoitteiden välityksellä.

Kortisto, Göteborgin yliopiston pääkirjasto, Petri Tonteri, 2010Semanttinen web keskittyy identifioimaan sitä, mistä informaatioresurssissa on kyse. Erilaiset sanastot ovat semanttisen webin puuttuvia paloja tässä työssä, ja Vatantin mukaan kirjastot voivat auttaa tässä. Sanastot voidaan mieltää semanttisen webin perustaksi, ja tärkeää on, että sanastot olisivat vakaita ja luotettavia. Vatantin mukaan sanastojen ylläpito kuuluu luotettavalle julkiselle organisaatiolle, esimerkiksi kirjastolaitokselle.

Vatant rinnastaa kirjastot ja semanttisen webin. Molemmissa tavoitteena on koota informaatiota käsitekeskeisesti (concept-centric). Erona on tapa, jolla käsitteet esitetään: semanttisessa webissä käytetään URI:ja (Uniform Resource Identifier) ja kirjastojen sanastoissa luonnollisen kielen termejä. Haasteena on saada nämä käsitemaailmat keskustelemaan keskenään.

Kirjastojen osalta tämä tarkoittaa sitä, että sanastoja tulisi muokata käyttökelpoisemmiksi semanttisessa webissä hyödynnettäväksi. Näiden kahden käsitemaailman yhdistämisessä on hyödynnetty esimerkiksi Simple Knowledge Organization System (SKOS) -kieltä. Semanttisen webin ympäristössä toimivia kirjastosanastohankkeita on muun muassa Kongressin kirjastolla, joka julkaisi semanttisen webin standardienmukaisista sanastoista ensimmäisen version vuonna 2009. Ranskan kansalliskirjasto on tehnyt RAMEAU:sta (Répertoire d’autorité-matière encyclopédique et alphabétique unifié) semanttisen webin version.

W3C:n kirjastoryhmä Library Linked Data Incubator Group pyrkii edistämään semanttisen webin hyödyntämistä kirjastojen verkkopalveluissa.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: