//
seminaarit

Edunvalvonta: kirjastot ja kirjastoseurat: Hutley, Creating a national voice for Australian libraries

Esityksen abstrakti: Sue Hutley, Creating a national voice for Australian libraries

Hutley esitteli Australian kirjastoseuran (Australian library and information association, ALIA) kolmivuotista lobbaus- ja edunvalvontasuunnitelmaa ja millaisin toimenpitein australialaiskirjastojen näkyvyyttä on pyritty parantamaan. Painopisteessä ovat muun muassa tilastot ja markkinointi. Edunvalvontaprojekti päättyy 2012.

Sikäläistä kirjastoseuratilannetta kuvaa se, että 22 miljoonan asukkaan valtiossa kirjastoseuroja on yli 50 kappaletta. Näin heterogeenisessä joukossa korostuu tarve yhteiselle äänelle, kun kirjastoasioita ajetaan. Tässä ALIA on pyrkinyt ottamaan vetoroolin. ALIA työskentelee yhdessä seurojen kanssa ja järjestää tilaisuuksia, joissa seurat keskustelevat yhteisestä linjasta ja toimintakuvioista. Sekä edunvalvonnan että lobbaamisen suhteen tärkeää on Hutleyn mukaan selkeä viesti, suunnitelmallisuus ja ”vähemmän on enemmän” -periaate. Yksi selkeä viesti on parempi kuin vinopino monenlaisia viestejä. Keskusteluiden ja neuvotteluiden sujumisen kannalta lähes pakolliseksi osoittautui myös keskittää lobbaustoimintaa: kirjastoseurat antoivat mandaatin ALIA:lle ja tämä edustaa keskusteluissa ja neuvotteluissa useita osatoimijoita.

Seurat päättivät edunvalvonnassa ja lobbauksessa keskittyä muutamaan osa-alueeseen, joissa kirjastot pystyivät selkeästi osoittamaan vaikuttavuuttaan. Mukana on keskittämisestä huolimatta monenlaisia toimijoita, muun muassa painostusryhmiä ja ammattilaislobbareita, jotka täydentävät toisiaan. Myös kaupallisten toimijoiden kanssa on tehty yhteistyötä. ALIA:lla on ollut yhteistyötä Googlen ja Yahoon kanssa. Yhteistyö on tuonut Hutleyn mukaan painoarvoa, kontakteja ja rahoitusta. ALIA:n rooli lobbaamisessa ja edunvalvonnassa muun muassa

  • avustaa ydinviestien kehittämisessä
  • toimia hallituksen suuntaan pääneuvottelijana
  • nostaa esiin alan tutkimusta
  • kehittää yhteistyökuvioita muiden organisaatioiden kanssa
  • järjestää tapahtumia, kehittää viestintää.
Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: