//
kirjastopalvelut, seminaarit

Kirjastot, palvelut: Shorley, UK Research Reserve : a shared service in the UK

Deborah Shorley esitteli valtion rahoittamaa United Kingdom Research Reserve (UKRR) -hanketta, jonka tarkoituksena on helpottaa yliopistokirjastoja pääsemään hallitusti eroon vähällä käytöllä olevista tieteellisistä aikakausjulkaisuista. Minun korvissani hanke kuulosti meidän Varastokirjastoltamme, sillä poikkeuksella, että isobritannialainen versio oli huomattavasti suppeamuotoisempi.

Perusidea on se, että tietyn tieteellisen aikakausjulkaisun tiettyä numeroa säilyttää British Library Document Supply Center (BLDSC) ja tuon lisäksi on kaksi kopiota muissa kirjastoissa. Mukana on British Libraryn lisäksi 29 yliopistokirjastoa. Valtio on maksanut 12 miljoonan euron avustuksen viideksi vuodeksi UKRR:lle, ja osan rahoista British Library käyttää muun muassa BLDSC:n modernisointiin.

UKRR:n perustamisen taustalla ovat yliopistokirjastojen kasvavat kokoelmat ja vähenevät tilat. Shorleyn mukaan digitalisoituminen ei ratkaise tätä yhtälöä, koska painetun materiaalin merkitys tutkijoille ei ole yksiselitteisesti vähenemässä. Kaikkea ei haluta digitaalisessa muodossa.  Yliopistokirjastoihin kohdistuu myös vahva poliittinen paine palvelujen tehostamiselle ja kulujen vähentämiselle.

Prosessi toimii siten että

  • jäsenkirjasto tarkistaa onko British Librarylla ja/tai muilla jäsenkirjastoilla tiettyä aineistoa
  • jos on, kirjasto voi poistaa aineiston
  • jos ei, kirjasto tarjoaa aineiston BL:lle ja/tai säilyttää aineisto muiden jäsenkirjastojen puolesta.

Jäsenkirjastot palkitaan osallistumaan siten, että jokaisesta hyllymetristä, jonka kirjasto toimittaa UKRR:lle, kirjasto saa rahallisen korvauksen (n. 29 euroa). Pohdinnan alla on mallin laajentaminen muun muassa monografioihin, kirjastosektorirajojen yli, hallituksen julkaisuihin ja harmaaseen kirjallisuuteen. Kokoelmatyön kehittämiseksi tarvitaan yhteistyötä ja koordinoituja ratkaisuja.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: