//
aineistot, kirjastopalvelut, kulttuuri, seminaarit

Kriittisessä tilassa : digitalisoituminen, lukeminen

Kriittisessä tilassa -päivässä puhui myös kansalliskirjaston johtaja Kai Ekholm, jonka otsikkona oli Kuka pelkää e-kirjaa. Ekholm kävi mainiosti läpi lukemisen tulevaisuutta. E-kirja on osaksi määrittelykysymys: puhutaanko lukulaitteesta, maksullisesta sähkökirjasta vai maksuttomasta verkkoaineistosta. Nyt puhe on sähköisistä sisällöistä.

E-kirja-keskusteluiden taustalla on kaksi ristiriitaista ilmiötä. Toisaalta on “sähkökirja tulee ja vie perinteiset kirjat meiltä pois” -diskurssi. Toisaalta on kirjan ja lukemisen kirjan ja lukemisen pitkä historia.

Viisi trendiä Kai Ekholmin mukaan nyt

  • kirjoihin käytetty rahamäärä on pysynyt tovin samana
  • koteihin hankittujen kirjojen määrä ei ole kasvanut
  • tietokirjallisuus on laskussa
  • fiktio ja sarjakuvat ovat nousussa
  • kirjojen kannattavuus on laskenut.

Kustannusyrityksille tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että rahaa tulee heikosti. Ekholm määrittelee tilanteen tiivistyvän sähkökirjoihin kytkeytyviin väitteisiin, joista hän puhui myytteinä:

  • sähköinen paperi ja/tai lukulaitteet syrjäyttävät paperin
  • nuoret lukijat hylkäävät kirjan
  • Google jyrännyt tekijänoikeudet
  • kustantajan ansaintalogiikka ei enää toimi.

Jakelukanavien osalta Ekholm näkee, että yleisten kirjastojen pitäisi päästä mukaan sähkökirjojen lainaustoimintaan. Kustantajat eivät ole tähän suhtautuneet varauksettomasti: Macmillan-kustantamo kielsi vielä 2009 e-kirjojen lainaustoiminnan yleisiltä kirjastoilta (Libraries and Readers Wade Into Digital Lending, 14.10.2009, New York Times). Muitakin esimerkkejä löytyy. Simon & Schuster -kustantamo ei sekään salli sähkökirjojensa lainausta. HarperCollins puolestaan on rajoittanut sähkökirjan lainausmäärän 26 kappaleeseen, jonka jälkeen teoksen lisenssi umpeutuu. (HarperCollins Puts 26 Loan Cap on Ebook Circulations, 25.2.2011, Library Journal.)

Lukemisen tavat: onko digitaalisen aineiston lukeminen lukemista vai ei? Lukeminen, eräänlainen “oikea, kunnon lukeminen”, mielletään syventymiseksi ja muistiinpanojen tekemiseksi ja pohdinnaksi. Digitaaliseen lukukokemukseen liitetään joissain diskursseissa jonkinlainen kevyempi ote. Se voidaan mieltää infopalojen hotkimiseksi, silmäilyksi. Oletettavasti lukuväline vaikuttaa tavalla tai toisella lukutapaan, mutta en usko välineen sinällään sanelevan lukutapaa. Perinteisiä paperikirjoja voidaan silmäillä kuten tekstejä näytöltä, ja toisaalta sähkökirjoja voidaan päntätä yhtä huolella kuin paperista sisarustaan. Mikko Lehtosen vetämä Uudet lukemisyhteisöt, uudet lukutavat -tutkimusprojekti selvittää tähän liittyviä kysymyksiä.

Lukemiskulttuurin seuraamiseen on kuulunut tilastojen tuijottaminen: kirjastojen lainauksen osalta vuosi 2010 näytti surulliselta. Lainausmäärien vähenemisen syynä on pidetty uutuusaineiston hankinnan vähenemistä, jolloin ihmiset käyvät ostamassa haluamansa teoksen kirjakaupasta (Kirjastoista katosi 2,5 miljoonaa lainaa, 5.4.2011, Helsingin Sanomat). Kuitenkin tilastollisesti myös kirjojen myynti on ollut vähenemään päin: kirjakauppojen myynti laski YLE:n uutisen (Kirjakauppojen kirjamyynti väheni viime vuonna, 26.1.2011, YLE) mukaan vuonna 2010 erityisesti kaunokirjallisuuden osalta. Suomen Kustannusyhdistyksen julkaiseman kirjojen tuotanto- ja myyntitilaston mukaan kirjojen kokonaismyynti (yleinen kirjallisuus ja oppikirjat) oli 2009 laskussa aikaisempiin vuosiin verrattuna. Mielenkiintoinen yhtälö siis, jolle voi kehittää erilaisia selityksiä, vaikkapa muut kilpailevat ajanviettotavat. Kiinnostava osajuonne tilastojen kaivelussa on Tampereen kaupunginkirjaston lastenkirjallisuuden lainaus, joka kasvoi viime vuonna. Valtakunnallisella tasolla myös lastenkirjallisuuden myynti kasvoi.

Digitalisoituminen tulee etenemään tavalla tai toisella. Tekijänoikeuksien asettamat rajoitukset ovat menneet Ekholmin mukaan liian pitkälle: keskeistä 1900-luvun aineistoa ei ole lupa digitoida ilman isoa budjettia ja järkeviä sopimuksia.

Ekholmin ennuste tulevaisuudelle: laitteet, fyysiset ja digitaaliset teokset tulevat elämään sovussa rinnakkain.

Mainokset

Keskustelu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: Kriittisessä tilassa : tietotekniikkaa ja ylettömyyttä « Sorvipenkki - 14.04.2011

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: