//
seminaarit, verkkopalvelut

Kriittisessä tilassa : irti verkosta

Tilaisuuden päätti Mikko Lahtisen vetämä paneelikeskustelu. Panelisteja olivat Tere Vadén, Aura Kalli ja Kimmo Jylhämö. Keskustelussa pohdittiin Internetiä eri teemojen kautta, joita olivat muun muassa valta ja vaikuttaminen, sananvapaus, ilmaisunvapaus, tiedon vapaus ja tietäminen.

Jylhämö määritteli Internetin olemuksen tietämisen sfääriksi, jollaista ei ole ollut aiemmin. Jylhämön mukaan Internet on aidosti jarrukkeeton tiedonväline: ei täysin vapaa, mutta hyvin pitkälle vapaata toteuttava informaation pumppausjärjestelmä. Internetiin liittyy mielikuva vapaudesta, mutta tämä ei ole itsestäänselvyys, vaan Internetin vapaus vaatii taistelua tämän vapauden puolesta.

Vadén näki Internetin innostavaksi puoleksi aidosti ainutlaatuiset mahdollisuudet tehdä asioita, joita ei muualla voi tehdä. Potentiaalia ei hyödynnetä tai haluta hyödyntää: esimerkiksi aktiiviseen kansalaisuuteen tähtäävissä hankkeissa usein halutaan käyttää Internetiä palautekanavana ilman että mitään oikeaa valtaa annettaisiin. “Vaikuttamiskanava” vailla vaikutusta lakkaa nopeasti kiinnostamasta.

Onko Internet todellinen mahdollisuus syventää demokratiaa yhteiskuntaan?

  • Jylhämö korosti, että mahdollisuudet demokraattiseen tiedonsaantiin ovat paremmat kuin koskaan. Aito tiedon demokratisointi on kuitenkin iso, mahdollinen prosessi. Internet tulee Jylhämön mukaan ravistelemaan journalismin ideaa pitkään. Liikkeessä on käsitys muun muassa siitä, mitä on toimittajuus ja minne juttuja tuotetaan.
  • Vadén totesi, että netti ei ole vain yksi asia, vaan monta asiaa; käyttötarkoituksia on useita ja nettiä voi käyttää esimerkiksi joko virallisen informaation hankintaan tai informaation hankintaan, jolla ei ole mitään tekemistä virallisen informaation kanssa. Internet voi demokratisoida tilannetta maissa, joissa sananvapausongelmia on. Eräänä demokratisoivana palveluna voidaan pitää Wikileaksiä, jolla on Vadénin mukaan ollut muun muassa vaikutusta vaalituloksiin.

Yhteiskuntakriittisen netin näkökulma: Wikileaks on tuonut julki suuren massan vuodettua tietoa ja tätä toimintaa on arvosteltu kyseenalaiseksi ja vastuuttomaksi. Oliko hyvä ja edistyksellinen asia? Mitä vaarantavaa tässä on?

  • panelistit eivät paheksuneet palvelua. Kalli totesi, että Wikileaksin paljastusten oletetaan vaikuttavan enemmän kuin ne oikeasti vaikuttavat.
  • Jylhämö pohti Wikileaks-vuotojen suhdetta kulloiseenkin ajankohtaan. Journalistisessa näkökulmassa Wikileaks tapahtui tietyssä historiallisessa tilanteessa, jolloin tapahtui esimerkiksi Irakin miehitys valheellisin perusteluin. Toisena esimerkkinä Jylhämö mainitsi finanssikriisit, joiden taustalla olevia faktoja emme tiedä tarkasti. Wikileaks on tuonut esiin faktoja, joiden pohjalta voidaan keskustella paremmin, perustellummin.

Lahtisen loppukiteytys oli mainio: Internet on monia pyrkimyksiä ja intressejä löytyy vaikka muille jakaa. Internet ei ole irrallaan aikamme jännitteistä. Taustalla on bisnestä ja bisneksen läpäisemää mediaa, fanatismia jne. Kun puhutaan internetistä, pitää alkaa puhua ihmisten maailmasta sinänsä ja internetistä osana tuota maailmaa.

Mainokset

Keskustelu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: Kriittisessä tilassa : tietotekniikkaa ja ylettömyyttä « Sorvipenkki - 16.04.2011

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: