//
kirjastopalvelut, mobiili, seminaarit, verkkopalvelut

Online11: Mobiili tuli jo, osa 2

John Barnes pohti esityksessään Designing for Mobile : What You Need to Know kulutustottu­musten suhdetta teknologian kehitykseen. Hän arvioi, että parin vuoden sisään mobiililaitteet vie­vät pc:n aseman yleisimpänä välineenä käyttää webiä. Sisältöjen ja niiden käyttämisen merkitys kasvaa ja tällä informaation kuluttamisella on vaikutuksensa teknologian, kuten muun muassa näyttöjen kehitykseen. Näyttöjen tarkkuus kasvaa, näyttöjen koko kasvaa jne jne.

Barnes käytti termiä polymorfinen julkaisu (polymorphic publishing), jossa lähtökohtana ovat sisältöjen käyttäjät ja käyttötarpeet. Kustantajien tulisi keskittyä Barnesin mukaan sisältöihin ja niiden soveltuvuuteen eri alustoille ja käyttötilanteisiin. Barnesin ajatus kulkee suurin piirtein niin, että kustantajien tulisi hyödyntää sisältöjen vahvuudet rakentamalla ns. synkronisia tuotestra­tegioita: teoksen tarjoaminen sellaisessa muodossa, että se soveltuu eri alustoille ja erilaisille näy­töille. Sisällöt tulisi siis julkaista mahdollisimman monimuotoisesti eri tarpeisiin ja käyttötilantei­siin ja -välineisiin sopivassa muodossa.

Kantava ajatus oli se, että digitaalinen julkaisu ei ole pelkkää teknologiaa vaan yleisöä ja sisältöjä. Toisaalta digitaaliseen kuluttajuuteen liittyy hänen mukaansa se, että kuluttajat ovat yhä enemmän sisältöjen kanssa tekemisissä erilaisin välinein.

Olennainen kysymys Barnesin mukaan on se, miten sisältö pitäisi tarjota, jotta se olisi helposti hyödynnettävissä vaihtuviin tarpeisiin. Taustalla on kolme eri trendiä

  1. päätelaitteita käytetään samanaikaisesti eri tehtäviin
  2. synkronisuus eli päätelaitteen samanaikainen käyttö eri tarkoituksiin, esim. katsotaan jää­kiekko-ottelua kännykästä ja samanaikaisesti kommentoidaan peliä jollain foorumilla
  3. lineaarisuus eli sisältöjen käyttäminen millä tahansa päätelaitteella. (Polymorphic Multi­Screen life)

Toteutustapoja on useita, esimerkiksi mobiiliversio ja oma sovellus, mutta toteutustavan valin­nassa olennaisinta on käyttäjäkunta, jonka käyttötottumukset kertovat pitkälti, antaako esimerkiksi mobiilijulkaiseminen mitään lisäarvoa kenellekään.

Christine Sexton pohti, mitä teknologinen kehitys merkitsee organisaation toimintaan, ja esitteli Sheffieldin yliopistokampuksen käyttötutkimusta. IT-puolella nykytilanne on perinteinen eli mielenkiintoinen ja haastava: Kirjastot eivät välttämättä omista laitteitaan tai ohjelmistojaan, eivät kontrolloi aineiston saatavuutta. Sisällötkin käyttäytyvät kurittomasti ja leviävät helposti monen­laisiin verkkopalveluihin, kuten Flickr, YouTube, WordPress jne. Käyttäjienkin odotukset ovat muuttuneet ja kasvaneet. Palvelut toivotaan nopeasti ja käyttöönoton on oltava helppoa.

Laitekannan tilanne kampuksella on se, että käytännössä lähes jokaisella opiskelijalla on matka­puhelin (99,6 %) ja kannettavia tietokoneita puolestaan noin 92 %:lla. Oleellista on kuitenkin se, mikä laite opiskelijalla on yleisimmin mukanaan. Vaikka läppärin omistaakin moni, kaikki eivät kuitenkaan kuljeta kannettavaansa mukanaan. Vain noin 30 %:ia vastaajista ei tuo läppäriään kam­pukselle. Sen sijaan kännykkä on käytännössä aina mukana.

Haasteiksi Sexton näki muun muassa infrastruktuurin. Kuluttajakäytännöt vaikuttavat esimerkiksi siihen, miten kirjastorakennusten teknologinen infrastruktuuri pitäisi rakentaa. Esimerkkinä Sexton mainitsi kampuksen uuden kirjastorakennuksen, jonka langaton verkko meni yllättä­vän nopeasti uusiksi, koska alkuperäinen verkko ei hanskannut todellista käyttäjämäärää.

Muutokset heijastuvat organisaation tukimalliin. Vaihtoehtoja on erilaisia, kuten kontrollipainottunut malli, jossa instituutio määrittelee laitteet, omistaa ne, sovellukset ja antaa täyden tuen käyttäjille. Valinnanvarapainottuneessa mallissa panostetaan käyttäjätyytyväisyyteen. Käyttäjä saa valita vapaammin laitteet ja painoarvo on instituution näkökulmasta yhteentoimivuudessa. Instituutio tarjoaa myös vähemmän vähemmän käyttäjätukea. Innovointia voidaan ruokkia kontrolloimalla ja ohjeistamalla vähemmän käyttäjiä.

Sexton suositteli hakemaan balanssia näiden vaihtoehtojen välillä. Paljon riippuu henkilön työnkuvasta ja persoonasta siinä, mikä malli on kulloinkin toimivin. Käyttäjätuelle on tarvetta kuitenkin, oli valittu vaihtoehto mikä tahansa.

Mainokset

Keskustelu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: Online Information 2011 « Sorvipenkki - 22.12.2011

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: