//
mobiili, seminaarit, verkkopalvelut

Online11: Ja mobiili tulee

Henry Langseth antoi norjalaisen esimerkin akateemisen kirjaston mobilisoitumisesta. Hän kes­kittyi esityksessään The Whole World in Your Hands : An Academic Library Going Mobile – A Norwegian Experience yliopistonsa mobiiliprojektiin. Lähtökohtainen tilanne Norjassa:

  • suurimmalla osalla kotitalouksista on laajakaista (8 taloutta 10 taloudesta)
  • 54 %:lla on älypuhelimet, 4/5 myydystä mobiililaitteesta on älypuhelimia
  • tilastojen mukaan kuitenkin viimeisen 12 kk:n aikana 3,13 % yliopiston opiskelijoista käytti mobiilipalveluita. Prosenttilukema ei päätä huimaa, mutta on kasvussa kuitenkin. Mielenkiintoista on se, että vaikka tilastollisesti suurimmalla osalla on älypuhelimet, niistä ei käyttötutkimuksen mukaan kirjastoissa oteta kaikkea irti.

Mobiiliprojektin taustalla oli yliopistokirjastojen yhteinen taustajärjestelmä, joka ei ole mobiili­ystävällinen. Toteutusratkaisuksi valikoitui iWebKit-kehitysympäristö, joka on ilmainen ei-kau­pallisille toimijoille, kuten kirjastoille. Ympäristössä rakennettiin mobiilikäyttöön tarkoitettu verk­kosivusto.

Mobiilipalvelun käyttötilastot ovat tällä hetkellä hiljaiset. Langsethin mukaan on vielä vaikea vas­tata, onko kyse siitä, että palvelua ei koeta tarpeelliseksi vai onko menty metsään markki­noinnissa.

Projektista saadut kokemukset:

  • vaikka tavoite kannattaa asettaa korkealle, ei kannata lähteä hakemaan kerralla 100 %:n täydellistä suoritusta. Vinkki oli samansuuntainen Sheila Fahyn kanssa, joka omassa esi­tyksessään kehotti benchmarkkaamaan muita vastaavia toteutuksia ja hakemaan mahdollisimman yksinkertaista ja kevyttä toteutusta
  • vertaistukea kannattaa hakea muualta
  • tilastot ovat tärkeitä vaikuttavuuden mittaamiseen
  • pelkkä palvelun rakentaminen ei riitä vaan markkinointiin on satsattava.

Projektien pohjalta Norjan esimerkkikirjaston lainaustilastot ovat pysyneet samanlaisina. Sextonin mukaan Sheffieldissä puolestaan fyysisten aineistojen lainaus pysynyt samana ja digitaalisten ai­neistojen lainausmäärät ovat kasvaneet.

Mobiilipäivä kaiken kaikkiaan parhaimmillaan avasi hyvin mobiilikehityksen kokonaisvaltaisuut­ta ja massiivisuutta. Päivä antoi myös aiheen jälleen kerran peukuttaa Kuali-projektia, joka on ottanut myös mobilisoitumiseen kantaa. Viimeisimpiä Kuali-projektin tuotoksiahan on ollut avoi­men lähdekoodin Kuali Mobility -ympäristö, joka ei sitoudu mihinkään tiettyyn päätelaitteeseen vaan on ns. päätelaiteriippumaton ja jolla organisaatio voi tarjota mobiililaitteisiin palvelujaan.

Mobiiliesitysten yhteinen sanoma oli suurin piirtein se, että mobiilistrategioiden aika on tavallaan ohi. Mobiililaitteet ovat jo yleistyneet ja mobiilin maail­manvalloitus etenee. Palvelujen ja sisältöjen pitää muokkautua monenlaisiin päätelaitteisiin, oli käyttöympäristö ja -laite mikä tahansa.

Mainokset

Keskustelu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: Online Information 2011 « Sorvipenkki - 23.12.2011

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: