//
aineistot, kirjastopalvelut, seminaarit

Online11: Tilastodatasta enemmän irti

Paul Harwood esitteli Journal Usage Statistics Portal (JUSP) -projektia, jossa tavoitteena on tar­jota yhden luukun palveluperiaatteella eri kustantajien toimittamien kausijulkaisujen käyttö­tilastoja. Samansukuiseksi palveluksi Harwood mainitsi meillä Suomessa kehitetyn ja käytetyn Haltin.

JUSPin taustalla oli se lähtökohta, että impact factor on edelleen avainroolissa kun arvioidaan kausijulkaisun laatua ja käyttödata puolestaan vaikuttaa muun muassa hinnoittelumalleihin. Neu­votteluja käytäessä tärkeää on se, että julkaisijat ja kirjastot käyttävät samaa dataa. COUNTER-projekti ja osaltaan JUSP ovat auttaneet tässä. Ongelmana on ollut se, että kausijulkaisujen käyttö­tilastoja on pitänyt metsästää eri kustantajien omista palveluista.

JUSPissa lähdetttiin hakemaan ratkaisua, jossa samasta palvelusta saataisiin yhdellä kertaa käyttö­tilastot kaikkien NESLi2-konsortioon kuuluvien kustantajien kausijulkaisuista. Hankkeen mootto­rina oli tarve selvittää tarkemmin kirjastojen kausijulkaisuhankintojen vaikuttavuutta käyttö­määrien arvioinnin kautta ja parantaa eri kausijulkaisujen vertailtavuutta.

Käyttödatan kokoaminen JUSPissa perustuu standardointiin. Pohjan muodostaa Standardized usage statistics harvesting initiative -protokolla eli SUSHI, jonka avulla tilastodataa saadaan kai­vettua eri kustantajien varannoista.

Projektissa kehitettiin SUSHI-client, joka julkaistiin avoimena lähdekoodina. Projektissa on myös annettu tukea ja opastusta JUSPin käyttöönotosta muulle kirjastoyhteisölle. Projekti korostaa osal­taan standardointityön tärkeyttä. SUSHIn ansiosta järjestelmät saatu juttelemaan keskenään suju­vammin.

Mainokset

Keskustelu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: Online Information 2011 « Sorvipenkki - 25.12.2011

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: