//
kirjastopalvelut, seminaarit

Haluan uuden kirjastojärjestelmän – mutta mistä niitä saa?

Ritva Nurminoron mainio esitys Lapin kirjastojen järjestelmähistoriasta oli kiinnostava tapausesimerkki siitä, miten tarpeet elävät ajan saatossa ja että integroitu lähestymislähestymistapa sinällään ei ole aina ollut maailmanlopun pimeä prinssi.

Lapin kirjastojen ensimmäisiä kirjastojärjestelmiä oli VTTK:n Pallas. Tuolloin vaatimusmäärittelyissä oli kolme kohtaa

  1. ominaisuuksien piti tukea aitoa yhteisjärjestelmämahdolisuutta
  2. järjestelmän piti olla integroitu
  3. luettelointiformaatin piti olla täydellinen FinMARC.

Mitään standardeja ei sinällään edellytetty eikä järjestelmä niitä ilmeisestikään suoraan noudattanutkaan.

Vuonna 2002 Pallas alkoi olla tiensä päässä. Järjestelmäkilpailutus tehtiin vuonna 2004 ja vaatimuslista oli kolmisivuinen. Uuden järjestelmän piti olla muun muassa graafinen, kommunikointi ulospäin piti tapahtua Z39.50-protokollan välityksellä. Pohjana oli Jarmo Saartin toimittama teos vuodelta 2002 Kirjastojärjestelmän hankkijan opas : kirjastojen atk-järjestelmien tarkoitus, standardit ja toiminnot.

Hankkeen tavoitteena oli muun muassa koko Lapin kattava yhteinen kirjasto ja tuolloin kimppa kastettiin Lapin kirjastoksi. Järjestelmäksi valittiin PallasPro. Kiinnostavaa oli se, että vaatimuksia esitettiin, mutta jo lähtökohtaisesti tiedettiin, etteivät tarjolla olevat järjestelmät tule täyttämään niitä. Hassua.

Uusin kirjastojärjestelmähanke käynnistyi vuonna 2010 ja sillä voi tulkita olevan sukulaisuussuhde Joensuun Avoin kirjasto 2013 -hankkeen kanssa: Joensuu luotaa avoimen lähdekoodin järjestelmät läpi ja Rovaniemi kartoittaa kaupallisten tilannetta.

Esiin nousi kirjastojärjestelmien modulaarisuuden ja integroitujen toteutustapojen ristiriitaisuus. Jos joissain tilanteissa integroitu ratkaisu on susisurkea, ei modulaarisuus pomminvarmasti merkitse pelkkää auvoa. Tämä nousi esiin myös Marshall Breedingin (2009) rajapinta-raportissa: esimerkiksi pienessä yksikössä voi järkevämpi/käytännöllisempi olla integroitu ratkaisu.

Maailmankaikkeus kirjastoalalla on siinä määrin turbulenssissa, että yleistilannetta ei voi sanoa kristallinkirkkaaksi. Jonkinlainen oire nykytilanteesta se, että meneillään on useita kirjastojärjestelmähankkeita, joissa pohditaan mitä kirjastot olisivat mieltä kirjastojärjestelmäkullannupuistaan.

Ritva päätti esityksensä kysymykseen: Onko nyt oikea aika hankkia mitään? Tarjontaa on, mutta oikeaa vastausta ei suoralta kädeltä löydy.

Mainokset

Keskustelu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: Kirjastojärjestelmätuuletusta « Sorvipenkki - 28.02.2012

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: