//
kirjastopalvelut, seminaarit, verkkopalvelut

ELY:n järjestelmäpäivistä

zballer, cube, https://secure.flickr.com/photos/zballer/3624433405

Tiukka paketti, paljon asiaa (zballer, cube, https://secure.flickr.com/photos/zballer/3624433405)

ELYn järjestämän järjestelmäpäiväkiertueen ensimmäiset sessiot on pidetty Helsingissä ja Lappeenrannassa. Päivien teemoja olivat

  • järjestelmien merkitys osana kirjastoalan työprosesseja ja aineistojen muuttuminen digitaaliseksi
  • valtakunnallinen – alueellinen – paikallinen -teema: mitä asioita kannattaa tehdä paikallisesti/alueellisesti/valtakunnallisesti.

Hyviä päiviä molemmat. Paradigman muutos mainittiin eikä se kuulostanut seminaaripuheelta. Näkyvissä oli selkeä halu ottaa järjestelmätilanne enemmän omaan hallintaan.

Katsaus kokonaisuuteen

Minna Karvonen (OKM) teki hyvän pikekelauksen hallituslinjauksiin ja hallinnollisiin kysymyksiin eli niihin isoihin linjoihin, joiden pitäisi heijastua kirjastotoimintaan.

Hallitusohjelman kirjaukset näyttävät hyviltä järjestelmäasioiden ja verkkopalvelujen osalta. Erinomaisena linjauksena hallitusohjelmassa on julkisten tietovarantojen yhteentoimivuuden varmistaminen. Laittaa painetta sekä tietojärjestelmiä hankkivien että järjestelmiä toimittavien pannuun.

Painetta tulee myös datan avaamiseen: ohjelmaan on linjattu muun muassa julkisen sektorin hallinnoimien digitaalisten tietoaineistojen saattaminen tietoverkkojen kautta kansalaisten, yritysten ja yhteisöjen, viranomaisten, tutkimuksen ja koulutuksen hyödynnettäviksi. Tietohallintolaki velvoittaa myös kuntia viemään tätä eteenpäin edistämällä järjestelmien yhteentoimivuutta. Työ lähtee konkretiasta ja nykytilanteen selvittämisellä eli kokonaisarkkitehtuuriselvityksillä. Tampereella kokonaisarkkitehtuuriselvitystä on tehty tovi ja prosessi on ollut sivistävä ja tärkeä.

KDK:ssa yhteentoimivuutta edistetään muun muassa KDK:n kokonaisarkkkitehtuurin ja standardisalkun ylläpitämisen ja kehittämisen kautta. Lisäksi suunnitteilla on KAM-sektorien hankkeiden (Arkistojen yhteisen hakemistopalvelun eli AHAAn, Museo 2015:n ja Kirjastojen yhteisen metatietovarannon eli METIVAn) yhteensovittelua.

KDK:n painopisteet 2011 – 2013

  1. asiakasliittymän kehittäminen etenee
  2. aineistojen digitointi, jossa tavoite 7 miljoonaa digitoitua objektia 2011 – 2015
  3. PAS-palvelun suunnittelu ja toteuttaminen: jatkohanke 2010 – 2013, tavoite saada jatkoa tälle.
Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: