
Jason A. Samfield, The Magical Horizon https://secure.flickr.com/photos/jason-samfield/6542340827/
ELYn järjestelmäpäivissä Laila Heinemann ja Nina Hyvönen antoivat katsauksen, mitä tapahtuu metatietovarantoprojektin suhteen. Tavoitteena on edelleen muun muassa
- luoda metatiedon tuotannolle uusi keskitetty työskentely- ja toimintaympäristö
- tehostaa kuvailuprosessia kirjastoissa
- metatiedon esittäminen asiakkaille eri käyttöliittymissä.
Hanke jakaantuu alahankkeisiin ja siihen kytkeytyy erilaisia muita projekteja. Taustalla vaikuttavat muun muassa UKJ (Uusi kirjastojärjestelmä), KDK (Kansallinen digitaalinen kirjasto), VIAF (Virtual International Authority File), ONKI, JURE eri vaiheineen. Yleisten kirjastojen osa projektissa on etenemässä. Erikoiskirjastojen osalta haasteena on keskitetyn rahoituksen hankkiminen.
Auktoriteettitietokanta (ASTERI) ja luettelointityökalu ovat nyt työnalla. Kuvailukäytäntöjen yhtenäistämiseen liittyviä kysymyksiä pohditaan. Hankkeen vaiheistus ja aikataulutus tällä hetkellä näyttää tältä
- yleiset kirjastot 2012 – 2014
- auktoriteettitietokanta 2012 – 2013 vaihteeseen
- luettelointityökalu 2012 – 2013 alkuun
- AMK-kirjastot 2012 puoliväli – 2014.
Sosiaalisen metadatan osalta on taustatöiden tekeminen on aloitettu Vaasan kaupunginkirjaston selvitysprojektissa Sosiaalisen metadatan ja tuotettujen sisältöjen hallinta ja yhteistyö yleisissä kirjastoissa. Haasteellinen tapaus monessa mielessä: sosiaalista metadataa kertyy moneen datalaariin, data on monimuotoista eikä sille ole mitään standardia.
Käytännön pilotointi käynnistyy yleisten kirjastojen osalta Kokkolassa kevään 2012 aikana. Pilotoinnin työjärjestys näyttää tältä
- Auroraan asennetaan Linda poimintakohteeksi
- clienttien asennus paikallisille koneille, koulutuksia
- aloitetaan “helpolla” aineistolla eli alkuvaiheessa ei musiikkia eikä osakohteita, myöhemmin paletti laajenee
- pilotissa hahmotellaan millaisia työnkulkuja syntyy ja miten metatieto saadaan siirtymään varannosta toiseen
- nostaa esiin millaisten sidosryhmien kanssa ollaan tekemisissä.
Tavoitteena on integroida myös Fennica ja VIOLA metatietovarantoon siten, että luettelointi tapahtuu metatietovarantoon ja data replikoidaan sieltä FENNICAan ja VIOLAan.
Auktoriteettitietokanta : nykytila
Auktoriteettitietoja on ylläpidetty kirjastojärjestelmissä eli auktoritietueet ovat olleet tietokantakohtaisia. Tavoite on se, että kaikki auktoriteetit (kuten asiasanat) ylläpidetään erillisessä metatietovarannon auktoriteettikannassa. Tietokannan on tarkoitus tarjota sekä ylläpitoalusta että standardinmukaiset haku- ja poimintarajapinnat muihin järjestelmiin. Ideaalitilanteessa tietoa saadaan myös suoraan tekijältä itseltään nimiauktoriteettien osalta.
Tietosuojavaltuutetun suhtautuminen ASTERIn (ja VIAFin) sisältämiin henkilötietoihin (esimerkiksi kirjailijan elinvuodet) oli kysymysmerkki. Tietosuojavaltuutettu ei näe näiden tietojen tallentamisessa ja esittämisessä ongelmaa ASTERIssa.
Tuotantotietokanta on rakenteilla.
Luettelointityökalu
Kahden clientin ongelmasta ei ihan heti päästä: tieteellisille ja yleisille tämä tarkoittaa sitä, että bibliografiset tiedot tulevat olemaan Alephissa, varasto- ja nidetiedot Voyagerissa/Aurorassa. Luettelointityökalun Kansalliskirjasto tekee omana tuotantonaan, koska sopivaa valmista avoimen lähdekoodin palikkaa ei löytynyt.
Tavoitteena on, että on yksi työkalu, jolla muutokset tehdään sekä Voyager- että Aleph-tietokantoihin. Myöhemmin myös muihin kirjastojärjestelmiin. Luettelointityökalusta on tarkoitus saada
- modulaarinen, konfiguroitava
- web-pohjainen.
Lopputulos tullaan lisensoimaan avoimeksi lähdekoodiksi.
Keskeisiä toimenpiteitä 2012 – 2013 ovat muun muassa
- ISBD-luettelointisääntöjen käyttöönottoon liittyvän 0-alueen konversion toteutus
- metatietovarantoon tuleville kirjastoille ohjeistuksen suunnittelu ja toteutus
- uuden formaatin kehittämisen seuranta (Kongressin kirjasto ja mitä MARCin jälkeen)
- RDA-kuvailustandardin käyttöönotto.
Keskustelu
Ei kommentteja.