//
kirjastopalvelut, seminaarit

Kirjastojen ja museoiden yhteistyöstä

Päivän key note -puheen pitäjä oli Patrick Le Boeuf (Bibliothèque National de France). Otsikkonaan hänellä oli An example of library and museum cooperation : the FRBRoo conceptual model.

Le Boeuf lähti liikkeelle pohtimalla hieman kirjastojen ja museoiden roolia. Molemmilla on tehtävänä on kulttuurisen perinnön säilyttäminen, ja jonkinlaiseksi perustavanlaatuiseksi eroksi Le Boeuf nosti organisaatioiden kokoelmat: kirjastoissa on enimmäkseen kopioita julkaisuista ja museossa enimmäkseen uniikkeja objekteja.

Yleisökysymyksissä napattiin kiinni muun muassa tähän Le Boeufin pohdintaan kirjastojen ja museoiden välisistä eroista. Erään yleisöpuheenvuoron mukaan ero kirjastojen ja museoiden välillä on historian saatossa syntynyt poikkeama. Johtaako tulevaisuus siihen, että tuo ero katoaa? Le Boeuf ei tuohon uskonut, koska hänen mukaansa kirjastojen ja museoiden käyttäjillä on erilaiset tavoitteet ja tarpeet.

Yhteistyön tiivistämiseksi kirjastojen ja museoiden välillä Le Boeuf korosti yhteentoimivuuden merkitystä: pitäisi olla kirjastoille ja museoille yhteinen käsitteellinen malli, joka helpottaisi tietokantojen välistä keskustelua. Yhteistä mallia kohti on edetty naittamalla FRBRä ja CIDOC CRM -standardia yhteen, jossa tavoitteena on ollut kehittää yhtenäinen/yhteinen malli, jolla kuvata sekä uniikkeja että ei-uniikkeja objekteja.

Le Boeufin mukaan haasteina

  • erot FRBR:ssä ja CIDOC CRM:ssä
  • erot tulkintatavoissa, esimerkiksi milloin on kyse uudesta teoksesta ja milloin on kyse saman teoksen eri manifestaatiosta
  • tarve samoja asioita kuvaaville yhteisille identifikaattoreille.

Le Boeufin yhteenveto kirjasto ja museo -yhteistyöstä LOD (Linked Open Data) -aikana

  • ei tarvista yhdistää tietokantoja, eikä varmaan ole mahdollistakaan, jos esimerkiksi tulkintatavoissa on kovasti eroja
  • FRBR ja CIDOC CRM voivat auttaa tiedon integroinnissa EDELLYTTÄEN, että meillä on sopu siitä, millaisin säännöin toimitaan.
Advertisement

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: