//
seminaarit

Kokonaisarkkitehtuurityöstä museopuolella

Magdalena Laine-Zamojska ja Mikael Vakkari puhuivat kokonaisarkkitehtuurityöstä museoalalla (Adapting the IT-architecture of the museum sector to the Enterprise Architecture – the requirements and the expected results in different sized institutions). Taustalla on leikkisästi ilmaisten ns. museon ja tietokoneen välinen epäyhteensopivuus.

Yhtenä vastauksena noille yhteensopivuusongelmille on kokonaisarkkitehtuurimenetelmä (enterprise architecture, EA). Kokonaisarkkitehtuurin kuvaamisen kautta saadaan esille, kuinka eri elementit organisaatiossa ovat suhteessa keskenään ja miten toimivat kokonaisuutena (yksiköt, ihmiset, prosessit, informaatio, järjestelmät jne).

Kokonaisarkkitehtuurin työstämistä on kuvattu parissakin dokumentissa:

Vakkarin ja Laine-Zamojskan mukaan sellaisenaan kokonaisarkkitehtuurimalli tuskin on 100 %:n sopiva museopuolelle, mutta tarjoaa hyvän pohjan organisaation kokonaisarkkitehtuurin mallintamiselle. Yleisiä ohjeita ja malleja voi olla tarpeen mukauttaa kunkin sektorin/organisaation tarpeisiin.

Tampereella on ollut kaupungin tietohallinnon vetämänä kokonaisarkkitehtuurityö käynnissä, ja se on ollut tärkeää työtä jo pelkästään organisaation oman elämisen kannalta: malli ohjaa kirjoittamaan auki, mistä IT-aineksia talossa on. Ymmärrys omasta IT-infrastruktuurista ja -prosesseista kirkastavat käsitystä organisaation kehittämistarpeista ja ongelma-alueista. Muita odotettavissa olevia hyötyjä ja seurannaisvaikutuksia ovat Vakkarin ja Laine-Zamojskan mukaan

  • mahdollisuus kehittää museosektorin tieto- ja viestintäteknologista ympäristöä koordinoidummin
  • mahdollisuus tuottaa yhtenäisemmin kulttuuriperintöä kuvaavaa metadataa. Tämä puolestaan avaa mahdollisuuksia lisätä datan hyödyntämistä
  • mahdollisuus vähentää päällekkäisyyttä tieto- ja viestintäteknologiaprojekteissa.

Ideaalitilanteessa kokonaisarkkitehtuuri on jatkuva prosessi: vaatii sitoutumista sillä tämän pitäisi olla perusosa talon IT-työtä, dokumentti jota päivitetään koko ajan.

Advertisement

Keskustelu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: EMTACLaamassa : huomioita yhdestä konferenssista « Sorvipenkki - 29.10.2012

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: