//
informaatiotutkimus, seminaarit, tiedonhaku, tiedonhallinta

Kim Tallerås, Using Linked Data to harmonize heterogenous metadata

Otsikko voi olla kuiva, mutta esimerkkimateriaali on sitäkin rätväkämpi. Tallerås kuvasi metadatakokeiluja, joissa tutkittiin uusia tapoja kuvata norjalaisen black metal -skenen syntyä.

Projektin haasteita olivat datan monilaatuisuus ja että dataa oli monessa eri lähteessä. Informaatiolähteitä olivat esimerkiksi televisiotaltioinnit, tekstilähteet (sanomalehdet ja kirjat), musiikkisisällöt (kuten konsertit ja radiolähetykset jne). Useat datalähteet monimutkaistivat datan haravointia.

Tavoitteena oli luoda infrastruktuuri palvelulle, jossa voidaan hakea ja selata jo olemassa olevaa kirjastodataa, joka kuvaa norjalaista black metallia. Tavoitteeseen liittyviä ongelmia olivat

  1. ei-täydelliset metadatavarannot
  2. moninainen metadata ja metadataskeemat
  3. identifikaattorien puute. Ongelma korostui, koska tässä genressä muusikoilla on aliakset käytössä

Aihetta lähestyttiin linkitetyn datan avulla. Agendalla oli tutkia, kuinka linkitetty data voisi auttaa ongelmiin. Projektissa luotiin black metal -varanto, joka hyödyntää muitakin lähteitä (kuten musicbrainz, lastfm).
Materiaalia kaavittiin Norjan kansallisdiskografiasta, Nordiskosta, joka mäyhättiin RDF-muotoon. Lisäksi luotiin yksinkertainen black metal -ontologia, ja kokonaisuuden hakuominaisuudet ja -palvelut tarjottiin SPARQL-tekniikan kautta.

Lopputulemia oli muun muassa se, että tällä projektilla ei vielä ratkaistu eri tasoilla ilmeneviä yhteentoimivuusongelmia. Myös rohkaisevia tuloksia saatiin: esimerkiksi muinaisnorjaa olevien bändinimien kirjoitusmuodot olivat haastavia ja informaatiolähteitä useita, mutta varsin somasti saatiin samaa bändiä koskevat tiedot niputettua samaan kokonaisuuteen. Ks. esim. bibin.hioa.no/blackmetal/graph > haku mayhem-sanalla. Metadataa siivottiin paikallisesti ja informaatioresurssien keskinäistä linkittämistä pystyttiin automatisoitiin.

Mainokset

Keskustelu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: EMTACLaamassa : huomioita yhdestä konferenssista « Sorvipenkki - 03.11.2012

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: