//
kirjastopalvelut, seminaarit, tiedonhallinta

Rurik Greenall, Defining/Defying reality : the struggle towards relevance in bibliographic data

liahiro, "I think I'll try defying gravity", https://secure.flickr.com/photos/liahiro/4877221978/

liahiro, ”I think I’ll try defying gravity”, https://secure.flickr.com/photos/liahiro/4877221978/

Greenall piti hyvän puheenvuoron ohjelmoijanäkökulmasta kirjastojen luettelointidatan tuottamiseen. Hän on myös blogannut esityksestään: https://brinxmat.posterous.com/definingdefying-reality-the-struggle-towards

Greenall kritisoi kirjastojen tapaa hoitaa bibliografisen metadatan ylläpito. Taustalla ovat Greenallin työkokemukset Norjasta, jossa yleistä kuulosti Greenallin mukaan olevan se, että kirjastot hankkivat suurimman osan bibliografisesta datastaan kaupallisilta toimijoilta. Sen sijaan että kirjastot ulkoistaisivat täysin datan tuotannon, niiden pitäisi panostaa datan kuratointiin.

Vaikka Greenall omassa esityksessäänkin viittaa Cory Doctorowin metadatakritiikkiin vuodelta 2001, ei Greenall väitä, että metadata olisi turhaa. Päinvastoin Greenall näkee metadatan hyödylliseksi edellyttäen, että se on järkevästi tuotettua.

Ongelmana on se, että nykyinen datan tuottamistapa on senlaatuinen, että data vanhenee nopeasti – eikä kuten viini vaan kuten kala. Pääpointti oli se, että bibliografisen metadatan tulisi olla dynaamista:

ideas change, so should your data.

Tällä Greenall tarkoitti sitä, että datan rikastamisen pitäisi olla joustavampaa, ja kirjastojen pitäisi pystyä kustannustehokkaasti huolehtimaan siitä, että metadata säilyy relevanttina. Jo kerran luotuja tietueita pitäisi muokata tarpeen mukaan ja täydentää tarvittaessa.

Tämä oli eräällä tavalla uusi tulokulma päivän aloittaneen Sompelin ajatukseen tieteellisen kommunikaation muutoksesta ja teosten dynaamisuudesta.

Järjestelmän kautta pitäisi olla saatavilla monipuolisesti data, kuten mitä niteitä kokoelmissa on paikalla. Käyttödataa pitäisi hyödyntää monipuolisemmin.

Greenallin mukaan työssä pitäisi hyödyntää manuaalisen luettelointityön rinnalla tehokkaammin automaattista tietojenkäsittelyä. Rikastamista voitaisiin tehdä esimerkiksi yhdistämällä erilaisista muista lähteistä saatavaa dataa. Tällaisia lähteitä voisivat olla esimerkiksi DBpedia. Greenallin mukaan pitää muistaa myös se, että dataa tulevat kuluttamaan yhä enemmän koneet eivät vain ihmiset.

Haasteena on web: jos järjestelmäpuolella tehdään jotain, tulisi huomioida web ja sen luonne (hajautuneisuus, dynaamisuus, skaalautuvuus). Provokatiiviseksi lopuksi Greenall kommentoi semanttisen webin ja webin suhdetta:

’The semantic web doesn’t exist anymore, it’s been absorbed by the web’

Semanttinen web on siinä sivussa yleistynyt erilaisissa palveluissa ja imeytynyt osaksi webiä muun muassa Schema.orgin, mikroformaattien ja RDFan myötä.

Mainokset

Keskustelu

3 thoughts on “Rurik Greenall, Defining/Defying reality : the struggle towards relevance in bibliographic data

  1. Olisi hienoa kuulla vastaväitteitä Rurikin jutulle, minusta ne vaikuttavat olevan totta enkä keksi niistä vääryyksiä. Miten saataisi kaikesta tästä arkea? Minusta tämä pato vai odottaa purkautumistaan, mutta missä ja mikä se pato on!? BTJ:n tai Axiellin poistuminen markkinoiltako tarvitaan että saataisi asioita tapahtumaan? Ennemmin jotain vähemmän dramaattista.

    Posted by mace | 25.11.2012, 2:12 pm
  2. Ei esitys ainakaan paikan päällä herättänyt vastaväitteitä/kritiikkiä. Minusta Greenallin esitys oli täynnä hyviä pointteja. Olisi kiinnostavaa kuulla kaupallisten toimijoiden vastauksia/ehdotuksia, miten esim. voitaisiin hyödyntää muita lähteitä datan rikastamisessa tai miten käyttödatasta saataisiin enemmän irti. Nyt keskustelu tuntuu olevan vain sitä, että kirjastot toteavat puutteita nykyisissä työvälineissä.

    Posted by Petri | 26.11.2012, 6:23 am

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: EMTACLaamassa : huomioita yhdestä konferenssista « Sorvipenkki - 05.11.2012

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: