//
avoimuus, seminaarit, verkkopalvelut

Rune Martin Andersson, Bartebuss

Metro Transportation Library and Archive, Timetable Art, https://secure.flickr.com/photos/metrolibraryarchive/2930116451/

Metro Transportation Library and Archive, Timetable Art, https://secure.flickr.com/photos/metrolibraryarchive/2930116451/

Sikäläistä kirjastoalan ulkopuolista data-aktivismia edusti Rune Martin Anderssonin puheenvuoro. Andersson on ollut rakentamassa trondheimilaista reittiopasta, jonka suomalaisia kollegoja ovat tamperelainen Repa-reittiopas ja Helsingin seudun liikenteen Reittiopas.

Palvelun syntyhistoria oli onnekkaan onnettomuuden syytä: paikallisen bussiyhtiön verkkopalvelussa oli tietoturva-aukko, jonka kautta pääsi yhtiön bussien reaaliaikaisiin sijaintitietoihin. Tämän huomanneet data-aktivistit rakensivat ensimmäisen version reittioppaasta. Bussifirma suhtautui ensialkuun ymmärrettävästikin tietoturva-aukon hyödyntämiseen nyreästi, mutta keskustelun jälkeen aktivistit saivat bussiyhtiön tuen palvelulle. Teknisesti palvelu ei ollut moitteeton, muun muassa aikatauluennusteet epäonnistuivat pahasti.

Palvelu rakennettiin uusiksi. Palvelun nimeksi tuli Bartebuss ja se perustuu HTML 5:llä tehtyyn verkkosivuun, joka voidaan upottaa eri päätelaitteiden selaimiin. Palvelu on suhteellisen helppo rullata erilaisille ja -merkkisille laitteille. Vastaanotto on ollut suhteellisen hyvä, samoin käyttömäärät. Tekijät ovat ansainneet palvelullaan 20 NOK:a noin vuodessa eli suora rahallinen ansio on jäänyt pieneksi, sen sijaan tekijät ovat saaneet töitä Bartebussin avulla.

Anderssonin viesti datansa päällä istuville organisaatioille on tämä: jos tiettyä palvelua ei voidakaan tarjota, tarjotkaa edes data ja antakaa mahdollisuus hyödyntää dataa. Huonolaatuinen datakin on parempi kuin ei dataa ollenkaan.

Keskustelu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: EMTACLaamassa : huomioita yhdestä konferenssista « Sorvipenkki - 19.11.2012

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: