//
kirjastopalvelut, seminaarit, tiedonhallinta, verkkopalvelut

Pode-projekti: luettelodatan käytettävyyden parantamista

camerawiki, Flektogon 20mm f/4.0 diagram, https://secure.flickr.com/photos/camerawiki/6820638873/

camerawiki, Flektogon 20mm f/4.0 diagram, https://secure.flickr.com/photos/camerawiki/6820638873/

IFLA 2012 -konferenssin luettelointisessioissa nousi esiin tarve löytää käytännöllisiä tapoja laittaa luettelointia uusiksi ja integroitua osaksi muuta informaatioympäristöä eli raa’asti yleistäen kutakuinkin Internetiä. Näin esimerkiksi Rosa Maria Galvãon esityksessä (UNIMARC – Understanding the past to envision future).

Tuohon tarpeeseen vastasi puolestaan Anne-Lena Westrum, joka esitteli norjalaista Pode-projektia. Projektissa tutkittiin uusia tapoja hyödyntää kirjastotietokannan metadataa. Miten yhdistää kirjastodataa muiden verkossa olevien palvelujen ja varantojen kanssa? Yksi konkreettinen osa-alue projektissa oli kirjastotietokannan MARC-tietueiden föröbörisöinti. Tavoitteena oli kehittää parempaa tiedonhakuvälinettä loppukäyttäjien tarpeisiin. Tällä pyrittiin vastaamaan ns. Waltari-ongelmaan, jossa esimerkiksi Sinuhe-haulla löytyy verkkokirjastosta kahmaloittain erilaisia Sinuheen liittyviä teoksia, erikielisinä versioina ja eri painoksina. Projektin hypoteesina oli, että tyypillisesti kirjastonkäyttäjä haluaa löytää tietyn nimekkeen, ei niinkään teoksen tiettyä painosta.

Pode-projektin lähtökohtaa Westrum havainnollisti esimerkkihaulla. Oslon yleisen kirjaston verkkokirjastossa haku ”Hamsun, Knut” tuottaa osumia 568 (7.5.2012). Tulos on suurehko ottaen huomioon, että Hamsun kirjoitti 40 kirjaa. Yli 500 sadan osuman hakutuloksessa on tietenkin muun muassa eri painoksia ja käännöksiä Hamsunin teoksista. Föröbörisöinnin jälkeen osumien määrä putosi järjestelmässä 38 kappaleeseen. Osin siivoustyötä tehtiin ATK-työvälinein, mutta myös manuaalista työtä tarvittiin.

Kannattaa lukea projektilaisten abstrakti IFLA 2012:een: Asgeir Rekkavik, Kim Tallerås ja Anne-Lena Westrum (2012): Digital services in a new digital library – new ways of presenting the library catalogue. Projektin englanninkieliset bloggaukset löytyvät: http://www.bibpode.no/blogg/?cat=74

Pode-projekti päättyi 2011. Projektissa on tehty erilaisia kokeiluja metadatalla: mash uppeja, reference models such as FRBR, näyttöluettelokokeiluja ja linkitettyä dataa. Westrum nosti yhdeksi lopputulemista sen, että palveluiden laatuun vaikuttaa osaltaan myös palveluiden taustalla oleva metadata. Muita lopputulemia oli muun muassa se, että kirjaston RDF-pohjainen luettelointitieto on helpommin työstettävää ja antaa enemmän mahdollisuuksia palvelujen kehittämiseen kuin perinteinen MARC.

Esityksessään Westrum käsitteli erityisesti luettelointitiedon föröbörisöintiä, jossa on omat haasteensa. Näistä haasteista puhui Galvãokin:  FRBR-kokeiluja hankaloittavat taustalla olevat monimutkaiset bibliografiset standardit. Lokalisoidut mukailut formaateista eivät yksinkertaista työtä.

Tietueiden käännön RDF:ksi jälkeen lopputulosta rikastettiin Podessa tekemällä linkityksiä muihin datalähteisiin. Teoksia linkitettiin DBpediaan ja Project Gutenbergiin ja tekijöitä DBpediaan ja VIAFiin.

Pode-projektin lopputulemia ollaan nyt jatkojalostamassa tuotantokäyttöön. Poden tulosten pohjalta kehitetään tuotantokäyttöön menevää palvelua, jossa pyritään esittämään kirjastoluetteloa uusin tavoin. Jatkoprojektissa kirjaston luettelointitietoihin yhdistetään kirjaston ulkopuolisia datalähteitä ja luodaan erilaisia hakukäyttöliittymiä esimerkiksi kosketusnäytöille.

Lopuksi Westrum heitti kysymyksiä ilmaan: oltaisiinko onnellisempia ilman MARCia? Onko FRBR vastaus? Linked Data? Vastausta kysymykseen pitää hakea Westrumin mukaan loppukäyttäjältä. Palvelujen pitäisi vastata käyttäjien tarpeisiin. Tuosta juolahti mieleeni, että meillä voitaisiin tehdä ristiinvertailevia käyttäjätutkimuksia esimerkiksi semawebiin pohjautuvan Kirjasammon ja perinteisempien verkkokirjastojen välillä.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: