//
seminaarit

Metropolitan Public Libraries eli juttua Kiinan matkalta

Guangzhou aka Kanton. (c) Petri Tonteri, 2013

Guangzhou aka Kanton. (c) Petri Tonteri, 2013

”Kun muut ovat hukassa maailman merillä
minä olen perillä”

sanoi Dxxxa D. Kesäkuun lopussa minä olin sekä merillä että perillä. Pääsin Tampereen ystävyyskaupungin Guangzhoun kaupunginkirjaston järjestämään ”Metropolitan Public Libraries” -kirjastokonferenssiin. Kirjastokonferenssilla juhlistettiin kaupunkiin vastavalmistunutta pääkirjastoa. Matkakuvia löytyy Flickristä:
http://ow.ly/of2Ot

Reissukirjoitelmani tulevat seuraavissa erissä:

  1. Metropolitan Public Libraries : juttua Kiinan matkalta
  2. Yleistä konferenssista ja käytäväkeskusteluiden antia
  3. Kirjastot ja monikulttuurisuus: Frankfurt ja Shanghai
  4. Onnen etsintää: Gwangjun uudistussuunnitelma
  5. Los Angelesin uudistussuunnitelma
  6. Lyonin uudistussuunnitelma
  7. Paikallishistorian kerääminen ja kirjastot: Ulwazi
  8. Kirjastot kolmansina tiloina: tapausesimerkkinä Vancouverin kaupunginkirjasto
  9. Birminghamin kaupunginkirjaston uutta päärakennusta rakentamassa eli miten kirjastopalvelujen pitäisi muuttua?

Matkaan lähdin runsain ennakkokäsityksin, kuten että kiinalaiset ovat hyvin kohteliaita isäntiä. Se olikin ihan paikkansa pitävä ennakkokäsitys. Minulle yllättävimpiä vastaantulleita detaljeja oli muun muassa se, että erilaisten innovaatiomittareiden mukaan Kiina pärjää keskimäärin kohtuullisen hyvin ja joillain mittareilla erittäin hyvin. Ranskalaisen INSEAD-oppilaitoksen ja WIPO:n vuosittain koostaman globaalin innovaatioindeksin mukaan Kiina on tällä hetkellä tehokkaimpia maita innovaatioiden hyödyntämisessä. (Atkinson et al. 2013; The Global Competitiveness Report 2012 – 2013; The Global Innovation Index 2013; Orcutt 2013.)

Guangzhousta ja uudesta kirjastosta

Guangzhou tunnettiin aiemmin nimellä Kanton. Kaupungin väkiluku oli vuonna 2010 yli 12 miljoonaa. Uusi kirjastorakennus oli samaa sarjaa miljoonakaupungin kanssa. Kirjastonjohtaja Fang Jiazhongin mukaan taustalla on pari vuotta menossa ollut rakennus- ja laajennusbuumi. Kirjaston sijainti on mainio. Vieressä ovat uudennäköiset oopperarakennus, lasten toimintakeskus ja paikallishistoriaan keskittyvä museo. Vuorovaikutustakin rakennusten välillä tuntui olevan; kirjastossa näkyi useita lapsiryhmiä toimintakeskuksesta.

Pääkirjaston aula 9. kerroksesta. (c) Petri Tonteri, 2013

Pääkirjaston aula 9. kerroksesta. (c) Petri Tonteri, 2013

Talo on vaikuttava ja moderni. Rakennuksen pinta-ala on 100 000 m2. Rakennuksen kymmenestä kerroksesta asiakaskäytössä on yhdeksän. Talon kokoelmissa on 3,82 miljoonaa teosta ja kaikkiaan Guangzhoun kaupunginkirjaston yksiköiden kokoelmissa on 5,62 miljoonaa teosta. Sähköisiä aineistoja (kuten aikakausjulkaisuja) pääkirjastossa on 425 000 kpl. Työskentelypisteitä talossa on 4 000 kpl, asiakaskoneita 500 kpl ja langaton verkko kattaa koko rakennuksen.

Toimintaa oli siirretty uuteen rakennukseen rauhalliseen tahtiin: käyttöönottoa oli tehty kerroksittain joulukuusta 2012 lähtien. Nyt talo oli lähes täysin käytössä. Uudessa rakennuksessa oli ruhtinaallisesti hyllytilaa, jota nyt sitten hissunkissun täytetään aineistohankinnoilla.

Kirja-aineistoa oli runsaasti ja varsinkin lasten aineisto liikkuu paljon: 40 % kaikesta pääkirjastosta lainatusta aineistosta on lasten aineistoa.

Vanhaa pääkirjastoa. (c) Petri Tonteri, 2013

Vanhaa pääkirjastoa. (c) Petri Tonteri, 2013

Entinen pääkirjasto oli puolestaan muutamia laitteita ja kalusteita lukuunottamatta lähes tyhjä. Tämä kirjastorakennus muutetaan lasten kirjastoksi ja valmista pitäisi olla 11 kuukauden kuluttua.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: