//
kirjastopalvelut, seminaarit

Onnen etsintää: Gwangjun uudistussuunnitelma

Sun Yat-Sen -kirjaston kokoelmia (c) Petri Tonteri, 2013

”Riisiä”. Sun Yat-Sen -kirjaston kokoelmia (c) Petri Tonteri, 2013

Konferenssissa oli useita esityksiä eri kirjastojen tekemistä kehityssuunnitelmista. Sympaattisin teema oli eteläkorealaisella Gwangjun kaupunginkirjastolla: kirjaston visiona oli Sam Cheol Kimin mukaan luoda onnellisuutta, jotta yhteiskunta voi kehittyä. Kirjastolaitoksesta kehitetään yhteisön keskus, ”onnellinen tila”, jossa voi lukea, kokoontua jne. Motto kuuluikin

”Gwangju, the sound of books makes a happy city”

Konkreettiset toimenpiteet noudattivat ”enemmän on paremmin” -logiikkaa, josta tosin ei muissa puheenvuoroissa oltu samaa mieltä. Tavoitteena kirjastolla on laajentaa kirjastoverkkoa. Konkreettisena tähtäimenä on se, että kirjaston tulee olla 20 minuutin kävelymatkan päässä mistä tahansa. Lähikirjastoja on 315 kappaletta. Niiden määrää nostetaan 500:an ja tämän tavoitteena on, että lähikirjasto on 5:n minuutin kävelymatkan päässä.

Saavutettavuuteen Gwangju panostaa laajentamalla aukioloaikoja; esimerkiksi lukutilojen aukioloajoiksi tulee klo 7–23 ja käsikirjastojen klo 9–22.

Li Guoxin puolestaan korosti kirjastojen kehittämisessä laatunäkökulmaa. Ei pidä keskittyä vain määrään, vaan painoarvoa pitää laittaa laadullekin. Tärkeäksi Li Guoxin nosti tasa-arvoisuuden: kirjastopalvelujen pitäisi olla saatavilla mahdollisimman tasapuolisesti. Toiminnan kehittämisessä pitäisi panostaa myös tiedolla johtamiseen ja muun muassa tilastojen hyödyntämiseen.

Hyvät kokoelmat ovat avainsana. Mikäli kokoelmat ei ole kunnossa, on tilanne kuin keittäisi riisiä ilman riisiä, kuten Li Guoxin muotoili vertauksen.

Yleisökysymyksessä kyseltiin lainsäädännön perään, joka velvoittaisi tarjoamaan laadukkaita kirjastopalveluja. Guoxinin mukaan Kiinan ensimmäinen kirjastolaki on työnalla. Seuraavassa 5-vuotissuunnitelmassa laki julkaistaan ja laki tullee liikkumaan hyvin yleisellä tasolla.

Toisessa yleisökysymyksessä pyydettiin budjettivinkkiä kehitysmaille. Guoxinin mukaan budjetti on ongelma joka paikassa eikä hän lähtenyt sen kummemmin vinkkaamaan. Totesipa Kiinan olevan BRIC-maita ja että siellä kirjastobudjettia ollaan kasvattamassa.

Mainokset

Keskustelu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: Metropolitan Public Libraries eli juttua Kiinan matkalta | Sorvipenkki - 06.09.2013

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: