//
kirjastopalvelut

Los Angelesin uudistussuunnitelma

Margaret Donnellan Toddin esityksen pääteemana olivat ne kirjastopalvelut, joilla Los Angelesin kaupunginkirjasto vastaa monikulttuurisen asiakaskunnan tarpeisiin. Etnisesti Los Angeles on USA:n monikulttuurisimpia alueita.

Todd esitteli kirjaston uutta strategista suunnitelmaa ja yhteisöpohjaisia palveluja. Kirjastopalveluja suunnitellaan yhdessä kirjastonkäyttäjien kanssa. Kirjastolla on esimerkiksi nuorten ”ohjausryhmä” (teen advisory board), jonka jäsenet on otettu mukaan muun muassa nuortenosaston kalustesuunnitelmien tekemiseen. Periaatteena on se, että nuoret pääsevät oikeasti vaikuttamaan. Kirjastossa on myös vapaaehtoistoimintaa kirjastojen ystävät -pohjalta.

Strategista suunnitelmaa vääntämässä

Kirjasto otti mukaan suunnitteluprosessiinsa muita alueen yhteiskunnallisia toimijoita. Sidosryhmien muodostamaan ohjausryhmään kuului muun muassa liike-elämän, hyväntekeväisyysorganisaatioiden ja alueella toimivien muiden yhteisöjen edustajia. Lisäksi kirjasto järjesti paneelikeskusteluja, joihin oli kutsuttu kirjasto- ja teknologia-asiantuntijoita muista yhdysvaltalaisista isoista kirjastokimpoista. Verkkokyselyin kirjasto kartoitti henkilökunnaltaan kokemuksia ja ideoita oman kirjaston tulevaisuudeksi.

Tämän työn pohjalta Los Angelesin kaupunginkirjasto määritteli tarkoituksekseen tarjota alueen monikulttuuriselle yhteisölle resursseja ja palveluja, jotka tyydyttävät kirjastonkäyttäjien koulutuksellisia/educational, tiedollisia ja ajanvietetarpeita.

Library gives you the freedom to connect, explore, and create whatever your needs or dreams. (statement of purpose, Los Angeles Public Library)

Kirjasto määritteli ydinarvoikseen

  1. yhteisön
  2. asiakaspalvelun
  3. palvelujen kehittämisen
  4. yhtenäisyyden (integrity)
  5. yhteistyön
  6. oppimisen ja
  7. kestävän toiminnan (sustainability).

Ydinarvojen pohjalta kirjasto määritteli tavoitteikseen kehittää ja vahvistaa rooliaan oppimiskeskuksena ja digitaalisia palvelujaan.

Palveluista

Toiminnan kehittämisessä tärkeäksi Los Angeles nosti innovatiivisuuden ja uusien teknologioiden varhaisen käyttöönottamisen. Kirjastossa kehitetään erilaisia toimintaohjelmia ja palveluja, jotka on vahvasti kohdistettu eri asiakasryhmille. Kohderyhmiä ovat muun muassa autistit, nuoret ja vanhukset. Apua tarjotaan muun muassa työnhakijoille ja omaa uraansa suunnitteleville sekä maahanmuuttajille.

Palvelupaletti on hämmentävän monipuolinen eri osa-alueilla. Kirjasto pyrkii edistämään digitaalista lukutaitoa. Kirjastossa on tarjolla teknologiaa ja ohjelmistoja asiakkaiden kokeiltavaksi. Kirjasto järjestää terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää toimintaa: osa kirjastoyksiköistä tarjoaa ilmaisia zumba-, salsa- ja jooga-tunteja.

Oppimiskeskusrooliaan kirjasto vahvistaa panostamalla avointen verkkokurssien (massive open online course, MOOC) tarjoamiseen. Tarjolla on muun muassa kielikursseja, joiden tarjontaa kirjasto on laajentamassa. Taustajärjestelmän tarjoaa kirjaston yhteistyökumppani.

Kirjasto järjestää myös erilaisia tapaamisia kirjastotilassa. Tällaisia ovat esimerkiksi Parent cafées, jotka ovat kuukausittaisia vertaistapaamisia vanhemmille ja joissa vanhemmat voivat keskustella vanhemmuudesta ja vaihtaa kokemuksiaan. Kokoontumisten avulla halutaan tukea perheitä ja auttaa vanhempia kehittämään vanhemmuustaitojaan. Kirjasto järjestää lapsille samaan aikaan oheistoimintaa, jotta vanhemmat pääsevät ylipäätään paikalle.

Heart gallery -projektin kirjasto toteutti yhteistyössä lasten ja perhepalvelujen osaston (the department of children and family services) kanssa. Projektissa kirjastossa oli esillä kuvia adoptoitavista lapsista, joita syystä tai toisesta ei ollut adoptoitu. Adoptointia on tapahtunut tämän kautta.

Mainokset

Keskustelu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: Metropolitan Public Libraries eli juttua Kiinan matkalta | Sorvipenkki - 10.09.2013

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: