//
kirjastopalvelut, tiedonhallinta

Paikallishistorian kerääminen ja kirjastot: Ulwazi

Kotiseutuhistorian keräysprojektia esitteli Thobela Ngidi Durbanista. Durban on Etelä-Afrikan toiseksi isoin kaupunki. Kaupungissa asuu 3,5 miljoonaa asukasta. Alueella on 92 yleistä kirjastoa, 4 konttikirjastoa (container libraries) ja 2 kirjastoautoa.

Vuonna 2008 käynnistyneen projektin nimi, ulwazi, on isiZulu-sana, joka tarkoittaa tietämystä (knowledge). Projektin tavoitteena on kerätä suullista perinnetietoa. Keräämismotiivina on perinteisesti vahvana ollut tarinankerrontaperinne, joka on alueen nykyaikaistumisen myötä heikennyt.

Ulwazista on tullut tärkeä tietolähde zuluille. Palvelu sisältää sellaista tietoa muun muassa zulu-perheiden historioista ja sukunimistä, jota ei saa muualta.

Miten hankkeessa on toimittu käytännössä?

Kenttätyöntekijät ovat maallikoita, jotka pyritään valitsemaan kohdealueella asuvista yhteisöistä. Näin heillä on jo valmiiksi tuntemusta yhteisöstä ja yhteisön luottamus. Kenttätyöntekijöille tarjotaan työvälineet (digikameroita ja äänitysvälineet) ja koulutusta haastattelemiseen. Kuukausittain järjestettävissä foorumeissa arvioidaan keruusaalista. Keruutyön lisäksi käytössä on myös verkkopalvelu, jonka avulla käyttäjät voivat lähettää tarinoitaan.

Erilaisia oheishankkeita käynnistetty. Tällainen on esimerkiksi Ulwazi Schools Project, jossa koululaisille opetetaan ATK- ja haastattelutaitoja. Saatuaan riittävät pohjatiedot lapset osallistuvat myös paikallistiedon keräämiseen.

Verkossa julkaistavaksi valitaan erityisesti tarinoita, joilla on historiallista ja kulttuurista arvoa. Suosituimpia tarinoita ovat olleet ”unet ja niiden tulkinta” ja zulu-idiomit ja kuinka käyttää niitä”.

Kirjastot ovat avaintoimijoita tässä hankkeessa muun muassa julkaisualustan ylläpidon osalta. Kirjastot on koettu mainioiksi yhteistyökumppaneiksi, koska ovat jo valmiiksi tärkeä osa alueen elämää ja lähellä ihmisiä. Kirjastot ovat myös vakaa toimija alueella.

Mainokset

Keskustelu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: Metropolitan Public Libraries eli juttua Kiinan matkalta | Sorvipenkki - 17.09.2013

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: